• I dag inleds Miljöpartiets kongress som många hoppas ska bli en nystart för partiet. Inte bara när det gäller språkrörsvalet utan också i bytet av partisekreterare och att staka fram en ny sakpolitik.
Fria Tidningen

MP-kongressen ska vinna tillbaka förtroendet

Mycket fokus är på språkrörsvalet men det handlar också om att välja ny partisekreterare, staka fram en ny politik och att diskutera värderingsfrågor. Många hoppas att Miljöpartiets kongress kan bli en nystart för partiet.

De senaste veckornas turbulens inom Miljöpartiet började med bostadsministern Mehmet Kaplans avgång och nådde sin kulmen när språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson meddelade att de ställer sina platser till förfogande. I dag, fredag, väntas partiet välja att Gustav
Fridolin och Isabella Lövin ska styra partiet ur den senaste tidens kris.

– Det är klart att det de senaste veckorna har känts tufft att turbulensen har legat så nära kongressen men nu känner jag en stor entusiasm inför att åka till Karlstad och att diskutera vägen framåt. Alla vill tillbaka till en plats där vi pratar politik igen, säger partisekreteraren Anders Wallner.

Det är första gången Miljöpartiet har en temakongress, vilket beslutades om på förra årets kongress. Till skillnad från andra partier har MP kongress varje år och Anders Wallner säger att det har krävt alldeles för mycket tid och energi av ombud, speciellt från små avdelningar, att sätta sig in i hundratals olika förslag och ämnen som avhandlas när det har varit fri motionsrätt varje år.

– Det här är en möjlighet att få gräva ner sig lite extra i ett eller ett fåtal områden, så att man är fullt insatt i alla frågor och känner att man hinner vara ombud på kongressen, säger han.

I år är temat hållbar, global utveckling och partistyrelsen har lagt en stor proposition som innehåller förslag om vilken politik partiet ska driva när det gäller bland annat bistånd, miljö, klimat och flyktingpolitik. De flesta förslag som kommit in från partimedlemmar och distrikt rör just migrations- och flyktingpolitiken och det väntas bli en av de stora frågorna på kongressen. En motion kräver att riksdagsgruppen ska ges i uppdrag att motionera och rösta för att upphäva åtstramningarna i asyl- och migrationspolitiken, och driva en annan politik än de miljöpartistiska statsråden i regeringen. En annan motion kräver en ny flyktingamnesti för att minska jakten på papperslösa och antalet tvångsutvisningar.

Anders Wallner är inte förvånad att många motioner rör migrations- och flyktingpolitiken, eftersom det är den fråga där partiet tydligast inte har lyckats leva upp till sitt valmanifest. Men han påpekar att motionerna skrevs före den stora dialogkonferensen i februari då 400 miljöpartistiska lokalpolitiker samlades för att diskutera migrations- och integrationspolitik.

– Syftet var att säkerställa att våra medlemmar känner sig säkra med att vi inte har bytt värderingar i och med kompromissen utan driver det så långt det går i alla sammanhang vi finns med i. Det är omständigheter som gör att vi inte kan driva dem nu, för att det inte finns några andra partier som delar de värderingarna fullt ut.

Partistyrelsen föreslår i sin proposition att partiet ska verka för lagliga vägar in i EU, samtidigt som ni i regeringsställning har beslutat om en väldigt restriktiv asylpolitik med i princip stängda gränser och kraftigt begränsad anhöriginvandring. Hur ska ni lyckas skapa en trovärdighet för det förslaget?

– Självklart blir det en utmaning för oss med trovärdigheten i frågorna. Det är ju också något vi måste vänja oss vid, rent krasst, att är man ett parti som strävar efter att sitta i majoritet för att styra så får man också situationer där man inte lyckas driva igenom den politik som man själv står för.

Ett annat förslag som väntas skapa diskussion under helgen är en motion som handlar om att partiet ska driva på för att det ska införas ett fredsdepartement och en fredsminister. Riksdagsledamoten Annika
Lillemets (MP) är en av dem som står bakom motionen och hon säger att så vitt hon vet har det aldrig tidigare funnits så stort stöd för en motion inför en MP-kongress. Över 150 enskilda personer och runt 50 distrikt och avdelningar stödjer skriftligt motionen.

­– Fredsfrågan är så viktig att den behöver få ett eget politikområde. På Utrikesdepartementet görs redan mycket arbete i dag med konfliktlösning och fredliga insatser men vi skulle behöva höja statusen på de frågorna. Det skulle ha ett väldigt starkt signalvärde om vi som första europeiska land får en fredsminister och förhoppningsvis skulle fler följa efter, säger Annika
Lillemets.

Men partistyrelsen tycker att motionen ska avslås eftersom det blir svårt att dra en tydlig gräns mellan arbetet för att främja den globala freden och resten av Sveriges utrikespolitik:

”Biståndsministern har inte ett eget departement utan är en del av utrikesdepartementet, därför att frågorna går in i varandra, och av samma skäl vill vi inte heller ha ett särskilt fredsdepartement”, skriver partistyrelsen.

Men Annika
Lillemets håller inte med utan säger att det finns många politikområden som spiller över på varandra.

­– När vi nu vet att det blir en regeringsombildning så är det ett gyllene tillfälle att visa att vi menar allvar med att jobba med att stärka och bygga fred.

Enligt journalisten Maggie Strömberg, som nyligen kommit ut med en bok om Miljöpartiets väg till makten, går krisen inom partiet inte bara att förklara med de senaste veckornas händelser: avslöjandet om att bostadsminister Mehmet Kaplan ätit middag med en svensk företrädare för den turkiska högerextrema gruppen Grå Vargarna och debatten om vilka värderingar företrädare för partiet egentligen får ha i och med tv-inslaget där partistyrelsekandidaten Yasri Khan inte ville ta en TV4-reporter i hand för att hon är kvinna, av religiösa skäl – som ledde till bådas avgång.

­– Det är egentligen ett antal småhändelser som har staplats på varandra under väldigt kort tid. Min bild är att det har funnits ett missnöje i partiet ganska länge med valresultatet, hur valrörelsen drevs och hur partiledningen under mandatperioden har kommunicerat de misstag som har gjorts, som när Åsa Romson liknade att flyktingar dör på Medelhavet med Auschwitz.

Men det handlar också om den dubbelhet som har funnits i partiet och att man har genomfört saker som man sedan själv har kritiserat, till exempel i migrationsfrågan, säger hon.

­– Många miljöpartister som jag har pratat med på kommunal nivå tycker att det är ett oseriöst och amatörmässigt sätt att driva politik på. Det är, som jag förstår det, något som har legat och grott väldigt länge i partiet, ett allmänt missnöje med hur saker har skötts.

En annan fråga där Miljöpartiets trovärdighet har påverkats är försäljningen av Vattenfalls tyska brunkol. Partisekreteraren Anders Wallner är självkritisk och säger att man inte borde ha uttryckt sig så tydligt i valrörelsen om att kolverksamheten skulle avvecklas bara partiet kom till makten. Partiet borde ha kunnat förutsäga att det skulle bli ett svårt parlamentariskt läge efter valet, säger han.

– Då kan vi inte utrrycka oss så kraftfullt om vissa politiska reformer, Vattenfall-frågan till exempel. Om man ska ändra inriktningen på ett stort statligt företag så behöver man samla en majoritet för den förändringen.

Finns det inte en gräns för vad ni kan gå med på i en maktposition, om det är frågor som strider mot det som partiet står för, era grundvärderingar?

– Fast jag skulle säga att vi måste använda vårt inflytande så långt som möjligt för att genomdriva grön politik. Det skulle så klart vara lättare att ställa sig vid sidan om och klaga på att regeringen inte gör tillräckligt mycket, men det skulle innebära noll miljövinst.

Men det här verkar ni ju ha haft svårt att förklara för medlemmar och väljare?

– Ja, och jag tror att det handlar om att man uppfattade det i valrörelsen som att vi hade en extremt tydlig linje i Vattenfall-frågan och om regeringen inte då lever upp till det så upplever man så klart ett stort svek från oss. Men lösningen på problemet är ju att fler partier ska tycka som Miljöpartiet, inte att vi ska byta åsikt eller sluta försöka påverka.

På kongressen ska det också väljas en ny partisekreterare. Anders Wallner avgår efter fem år på posten. Ett beslut som han fattade innan partiet hamnade i den situation det befinner sig i nu. Eftersom partisekreterarens huvuduppgift är att leda valrörelsen ses han som ansvarig för det dåliga resultatet i riksdagsvalet år 2014. Han har anklagats för att han prioriterade fel saker i valrörelsen och fokuserade för mycket på maktpolitik, att tävla mot Sverigedemokraterna om att bli tredje största parti och för att han slösade en stor del av valbudgeten på att ett teveteam följde språkrören och deras medarbetare under valrörelsen i partiets egen dokusåpa ”Allt grönt”.

– Jag har fått göra två valrörelser där den ena gick över våra förväntningar rent resultatmässigt och den andra inte nådde upp till förväntningarna. Å andra sidan lyckades vi jobba på ett sådant sätt att vi kunde bilda regering tillsammans med Socialdemokraterna och det är något som MP har jobbat för i många, många år.

Amanda Lind som i dag är kommunalråd i Härnösand föreslås efterträda Anders Wallner. Eftersom Härnösand är den kommun där Miljöpartiet har flest medlemmar per capita och en väl fungerande medlemsorganisation tror Wallner att hon passar bra för att leda partiet i nästa valrörelse och att se till att medlemsorganisationen fungerar. De största utmaningarna nu för den nya partisekreteraren är att ta fram en ny handlingsplan som kan stärka partiet efter krisen.

– Den största uppgiften blir att se till att den verkställs på ett bra sätt. Där kan jag göra ett förarbete men det kommer att vara nästa partisekreterares roll att se till att det förändringsarbetet också verkställs.

Fakta: 

Politiska förslag på kongressen:

Under kongressen ska ombuden ta ställning till vad partiet ska driva för sakpolitiska frågor framöver. Det är en temakongress, vilket innebär att det denna gång kommer att vara fokus på global, hållbar utveckling och partistyrelsen har lagt fram en större proposition på temat med 34 förslag som rör bland annat flyktingpolitik, bistånd, miljö och klimat. Partistyrelsen har också lagt en proposition som rör hållbara, täta städer. Totalt har det kommit in 26 motioner med politiska förslag från medlemmar och/eller avdelningar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria