Ship to Gaza ska få tillbaka sitt skepp | Stockholms Fria
  • Ship to Gaza:s segelfartyg Estelle, förtöjt vid Stadsgårdskajen i Stockholm, innan avfärden till Gaza för fyra år sedan.
Fria Tidningen

Ship to Gaza ska få tillbaka sitt skepp

Israels Högsta domstol kräver att Ship to Gaza ska få tillbaka det skepp som användes i försöket att bryta blockaden av Gaza år 2012. Glädjande men nu återstår de praktiska frågorna, säger Dror Feiler.

Fartyget Estelle användes av Ship to Gaza i deras tredje försök att bryta Israels blockad av Gaza för fyra år sedan. Det hela slutade med att skeppet bordades av israelisk militär och skeppet beslagtogs. Sedan dess har organisationen drivit en rättsprocess för att få tillbaka båten. Nu har den slutliga domen kommit från Israels Högsta domstol som innebär att Estelle ska återlämnas.

– Självklart tycker vi det är glädjande och ser det som en seger men nu följer också de praktiska frågorna. Vilket skick är båten i och hur den annars ska göras i segelbart skicka, hur ska besättningen kunna sköta om båten när de har inreseförbud och kommer den israeliska regeringen följa domen? säger Ship to Gazas talesperson Dror
Feiler.

Han tycker också att det är viktigt att passa på att påminna om alla de beslagtagna palestinska fiskebåtarna som inte återlämnas.

– Vi har haft jurister som valt att företräda oss och haft medel att driva det här i fyra års tid. Det har inte de palestinska fiskarna.

I och med att domen har avkunnats av Högsta domstolen kan den inte överklagas. Dror Feiler säger att de nu kommer att väcka en ny rättsprocess för att kräva skadestånd från den israeliska staten för de förluster det inneburit att inte ha fått tillbaka skeppet tidigare.

Om ungefär en månad planerar Ship to Gaza att för femte gången utmana den illegala blockaden av Gazaremsan. Den 14 september avseglar den nyförvärvade båten
Amal Hope från Barcelona. Nytt för i år är att både besättning och delegater ombord på båten kommer att bestå av endast kvinnor. Bland annat deltar företrädare för det globala civilsamhället som Mairead Macguire, Naomi Wallace, Marama Davidson och Gerd von der Lippe. Båtarna ska besöka ett antal hamnar i västra Medelhavet före ankomsten till Gaza, som är planerad till den 1 oktober.

­

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria