• Maria Östman.
Stockholms Fria

Pepparkaksdeg formar idéer om framtidens stadsmiljö

Den årliga tävlingen i pepparkakshus har i snart 30 år lockat hemmabagare som proffs och växer för varje omgång. I går öppnade utställningen av årets bidrag på Arkitektur- och designcentrum (ArkDes).

– Här bakar alla sida vid sida, oavsett yrke och ålder – jag tror att det är en del av vad som gör det här så populärt. Många tävlande återkommer år från år, men det tillkommer alltid lika många nya bagare, berättar Maria Östman, pressansvarig på Arkdes och en av personerna bakom utställningen.

Årets tema är HEMligheter och tanken är att husen ska avslöja de hemliga idéer om stadsrum, hus och inredning som finns ute i stugorna. För det kan finnas en hel del intressanta och kreativa lösningar som förtjänar att komma fram, menar Maria Östman.

Annons

– Det här är ju ett sätt att diskutera arkitektur och stadsplanering på ett lekfullt sätt, och flera av konstruktionerna är saker som kan uppföras i verkligheten och blir inspiration i framtida projekt. Utställningen har kommit att bli en viktig mötesplats där konditorer, formgivare och arkitekter kan träffa allmänheten och diskutera framtidens stadsmiljö.

Tidigare har majoriteten av pepparkakshusen kommit in från allmänheten, men allt fler tillkommer inom kategorin för professionella bagare och akritekter. Så länge det inte är reklam eller stötande på annat sätt får allt som lämnas in vara med. Och några begränsningar av utrymmesskäl blir det inte tal om.

– Vi har planerat för att kunna lägga till olika nivåer beroende på hur många hus som kommer in, så för oss finns inga gränser, säger Maria Östman.

De tävlande bedöms av en jury och delas in i kategorierna Upp till 12 år, Arkitekter, formgivare och bagare samt Alla andra som bakar. I år är det bagaren Gabriel di Grado som tillsammans med designern Bea Szenfeld, arkitekten Liz Agneskog och journalisten Kerstin Brunnberg ska titta på såväl ätbara kvaliteter som färg och form samt hur bidragen förhåller sig till årets tema. Och så förstås konstruktionen. Men även om en del byggnader skulle kunna realiseras är det absolut inget krav, betonar Maria Östman.

– Det är konstruktion och berättelse tillsammans som gör ett pepparkakshus till en vinnare. Det är idéerna och kreativiteten som kommer fram som kan ge uppslag till framtiden stadsrum.

Och att konstruktionerna imponerat genom åren kan Maria Östman intyga:

– Jag minns särskilt när vi fick in ett bidrag som föreställde gasklockan i Hjorthagen, all tid skaparen lagt ner för att ta fram konstruktionen till en helt rund byggnad som faktiskt fungerade. Och sedan resan hon gjort för att få med sig huset till utställningslokalen... Att transportera ett pepparkakshus utan att det går sönder är ju ett konstprojekt i sig!

Fakta: 

Pepparkakshus

• Var med och rösta fram Publikens favorit på www.arkdes.se till och med den 13 december. Prisutdelningen äger rum söndagen den 18 december kl 13.30. Utställningen Pepparkakshus pågår till och med den 8 januari.

• Även Husby Konsthall har en pepparkakshusutställning 3–6 december. Alla är välkomna att lämna in bidrag fram till kl 16.00 den 2 december. Husby konsthall ligger på Husbystigen 8.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria