• Louise Thornell.
Stockholms Fria

”Undvik smält socker”

Tips till dig som vill baka ett pepparkakshus.

Förra året vann hon både juryns och publikens pris och i år är hon med för fjärde gången ArkDes pepparkakshustävling. Vi frågar Louise Thornell hur man bakar ett vinnande pepparkakshus.

Hur länge har du hållit på för att bli en sådan mästare?

– Jag har bakat sedan jag var barn. Kanske inte varje år men nästan. Varje gång har målet varit att göra något nytt, aldrig samma hus två år i rad. Eftersom jag alltid har tecknat mycket så fanns det alltid en skiss som förlaga. Och med en mamma som arkitekt såg jag en hel del ritningar och förstod att det var ett bra hjälpmedel till hållbarheten.

Vad ska jag tänka på för att lyckas med mitt pepparkakshus?

– Lite tålamod och gott om tid. Gör en mall av papper och använd den när bitarna ska skäras efter att de kommit ur ugnen och fortfarande är mjuka. Det underlättar ihopsättningen om kanterna är raka.

Och vad ska man absolut undvika?

– Smält socker. Det kan ge riktigt otrevliga brännskador. Jag lär mig fortfarande från år till år, som att det mesta går att rädda. Om en av delarna spricker kan man baka en bit till som ett plåster som limmas på baksidan innan delen monteras. Sprickan på framsidan kan lätt döljas med kristyr och godis.

Fakta: 

Louise Thornells tips

• Grädda lite längre än du gör för en kaka du ska äta. Delarna blir då lite hårdare och viker sig inte vid ihopsättning. Dessutom blir det en snyggare kontrast med vit kristyr om kakan är lite mörkare.

• Dekorera delarna innan de sätts ihop. Tänk på att de kan behöva 1–2 dagar att torka ordentligt.

• Använd en ganska hård kristyr vid ihopsättning.

• Låt väggarnas limning torka ordentligt innan du monterar taket.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Stockholms Fria