Nobelpristagare kräver slut på fossila investeringar | Stockholms Fria
  • Den jeminitiska fredsaktivisten Tawakkol Karman, som fick Nobels fredspris år 2011, uppmanar Nobelstiftelsen att sluta investera i fossila bränslen.
  • Biologen och Nobelpristagaren Sir John Sulston har också undertecknat brevet.
Fria Tidningen

Nobelpristagare kräver slut på fossila investeringar

Klimatförstörande investeringar står i konflikt med Alfred Nobels testamente. Det menar flera tidigare Nobelpristagare och forskare som uppmanar Nobelstiftelsen att sluta investera i fossila bränslen.

På lördag delas Nobelpriset ut i Stockholm. Samtidigt planerar ett 20-tal personer att protestera utanför Konserthuset och Stadshuset, där prisceremonien och Nobelmiddagen äger rum, med krav på att Nobelstiftelsen ska sluta investera i fossila bränslen. Christian Tengblad, aktiv i kampanjen Fossil Free Sverige, menar att klimatförstörande investeringar står i konflikt med Alfred Nobels testamente.

­– I testamentet är det tydligt att priset ska gå till de som gjort störst nytta för mänskligheten. Om man omsätter testamentet till nutid och vad som är bäst för mänskligheten utifrån det vi vet i dag står klimatfrågan i topp. Det är dags att Nobelstiftelsen tar klimatansvar på allvar, säger han.

Kampanjen för att få Nobelstiftelsen att divestera ur fossila bränslen har pågått sedan oktober. Den är en del av den större divesteringskampanjen Fossil Free som hittills har lett till att över 600 institutioner världen över åtagit sig att stoppa investeringar i fossila bolag. Bland dem finns städer som Oslo, Paris, Berlin, Seattle, Melbourne och Stockholm men också utbildningsinstitutioner och akademier världen över. Bland annat har mer än en fjärdedel av alla universitet i Storbritannien anslutit sig till kampanjen.

I veckan anslöt sig ett flertal tidigare Nobelpristagare och forskare till kampanjen och skickade ett brev till Nobelstiftelsen med krav på att avsluta alla investeringar i fossila bränslen. De skriver bland annat att institutionen ”inte bör dra nytta av förstörelsen av vår planets klimat”. Bland de 15 pristagare som undertecknat brevet finns tidigare ärkebiskopen Desmond Tutu, atmosfärkemisten Paul Josef Crutzen, fysikern David Vinland, biologen Sir John Sulston, iranska människorättsaktivisten Shirin Ebadi samt den jemenitiska kvinnorättsaktivisten Tawakkol Karman. Christian Tengblad hoppas att det ska öka pressen på Nobelstiftelsen:

­– Nu när Nobelpristagarna har skickat det här brevet är det större än att bara några privatpersoner har hört av sig. Det handlar inte egentligen om att Nobelstiftelsen har mycket inflytande ekonomiskt sett utan om att de har ett gott rykte globalt och att många ser upp till dem.

Fria Tidningen har sökt Nobelstiftelsen som inte vill uttala sig förrän efter Nobelveckan är över.

Rekommenderade artiklar

SFT blir digital i januari 2017

Efter 15 år som papperstidning blir Stockholms Fria Tidning helt digital. Chefredaktör Kristian Borg har varit med sedan starten och är försiktigt positiv.

© 2021 Stockholms Fria