Stockholm kan stoppa sexistisk reklam | Stockholms Fria
  • Godkänt eller inte? Det får trafikkontoret bestämma. Men bara i vissa fall, busskurerna är SL:s egendom i regel och hamnar därmed utanför beslutet.
Stockholms Fria

Stockholm kan stoppa sexistisk reklam

Stockholm kan bli först i landet med att förbjuda sexistisk reklam, enligt ett beslut som väntas i trafiknämnden i dag. Men möjligheterna är begränsade.

Majoriteten i stadshuset ska ta fram etiska riktlinjer för reklam. Det kan göra att Stockholm blir först i landet med ett förbud mot könsdiskriminerande reklam.

– Det offentliga rummet är en del av folks vardag, och där ska man inte behöva påtvingas sexualiserade budskap som handlar om att försöka sälja saker med kvinnors kroppar, säger Malin Ericson, Feministiskt initiativs representant i Trafiknämnden, till Dagens media.

De nya riktlinjerna kommer dock inte att gälla i tunnelbanan som drivs av SL på landstingets uppdrag eller i busskurer som tillhör landstinget. Däremot kan staden styra över de platser som den själv äger, som reklamvitriner, lyktstolpar och kulturtavlor.

– Jag hoppas att effekten ska bli att annonsörerna helt enkelt slutar att försöka sälja sina varor och tjänster med hjälp av kvinnors kroppar. Sedan är det viktigt att påpeka att det inte kommer vara politiken som bedömer vilken reklam som är godkänd, utan det kommer vara en fråga för Trafikkontoret, säger Malin Ericson.

Oppositionen är kritisk till förslaget och menar att branschen och konsumenterna ska styra.

– Det är helt orimligt att politiker ska ges mandat att avgöra vad som är godkänd reklam och vad som inte är det. Politiker ska inte gå i bräschen för den här sortens begränsningar av yttrandefriheten utan snarare fokusera på ett attraktivt och tryggt stadsrum, säger oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) i ett uttalande.

Trafiknämnden väntas klubba igenom beslutet i dag, den 8 december. Sedan ska politikerna ta fram förslag på riktlinjer vilket i sin tur ska bearbetas av trafikkontoret. Därefter ska trafiknämnden ta ställning till ett färdigt förslag på riktlinjer, vilket sker tidigast i vår.

Trondheim förbjuder också sexistisk reklam och i London har borgmästaren satt stopp för det i kollektivtrafiken.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria