C vill stoppa externa köpcentrum | Stockholms Fria
  • Shoppingallerian Mall of Scandinavia i Solna är den senaste i raden av stora köplador – dock belägen i stadsmiljö till skillnad från många andra köpcentrum.
Stockholms Fria

C vill stoppa externa köpcentrum

Politikerna måste säga stopp och inse att genuina stadsområden har en mer långlivad struktur än vad externa köpcentrum leder till, säger Gustav Hemming (C).

Stora köplador utanför stadskärnorna är både miljömässigt och ekonomiskt ohållbart. De leder till trängsel, bilberoende och att småföretagare konkurreras ut. Det menar Gustav Hemming (C), regionplaneringslandstingsråd och Centerpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting.

”Jag efterlyser därför ett moratorium på externa köpcentrum i länet. Det är dags att hålla hårt i våra offentliga finanser och se till att styra offentliga inve­steringar till stadsområden som är yteffektiva, som är lätta att försörja med kommunal infrastruktur och som generar stadiga värdeökningar över tid”, skriver han i en debattartikel i Svenska dagbladet.

Istället vill Gustav Hemming se en stadsplanering som liknar ”Stockholms innerstad eller Norrtäljes stadskärna”.

– Påtlådorna längs med motorlederna borde ersättas med en blandning av bostäder, kontor och service i ett cykel-och gångvänligt gatunät med goda kollektivtrafikförbindelser. Dessa genuina stadsområden har en flexibel och långlivad struktur och bidrar till en mer hållbar stadsmiljö, säger han.

Fakta: 

373 köpcentrum i Sverige

• Handelns Utredningsinstitut HUI gör en årlig kartläggning av köpcentrum och handelsplatser i Sverige. Enligt årets mätning ökar antalet rejält och uppgår nu till 373 stycken (jämfört med 357 stycken 2015).

• Senaste tillskottet i Stockholmsområdet är Mall of Scandinavia i Solna.

Rekommenderade artiklar

Stockholm ratar vegodag i skolan

”Jag avskyr symbolpolitik och vill inte tvinga barn att äta vegetariskt om de vill äta allsidigt”, säger skolborgarråd Olle Burell (S).

© 2021 Stockholms Fria