Här är Stockholm 2016 i bilder | Stockholms Fria
 • Den 22 oktober arrangerar nätverket #Vi står inte ut demonstrationer på ett femtontal platser i landet mot de hårdare asylreglerna. I Stockholm går demonstrationen från Tumba till Sergels torg, en sträcka på tre mil.
 • 2016 börjar våldsamt då två bröder skjuts mitt i Akalla, den ena av dem, en 15-årig pojke, avlider. Ett halvår senare är det skottlossning i Tensta, en man dör och en skadas. Året avrundas lika brutalt när två bröder skjuts ihjäl på ett kafé i Rinkeby (bilden). Totalt har rekordmånga 107 skottlossningar ägt rum i länet till och med december. Järva var särskilt utsatt i år.
 • Ett 50-tal personer samlas på Sergels torg för att hedra offren efter en massaker på en gayklubb i Orlando den 12 juni.
 • Rivningen av Slussen drar igång på allvar efter många överklaganden. Rivningarna av östra sidan pågår under hösten. Hela bygget ska stå klart 2025. I höst har flera arkeologiska fynd gjorts, av bland annat gamla mynt och ett köpmannahus från 1600-talet.
 • Mitt i sommaren genomför gruppen ”Avprivatisera Hagsätra” en ockupation av Hagsätraskolan i protest mot bristen på mötesplatser och bostadsbolaget Ikanos kraftiga hyreshöjningar. SFT besöker ockupationen och utanför träffar vi Jakub Lipko som riskerar en hyreshöjning på över 30 procent för en renovering han inte vill ha. "Det är kriminella metoder", säger han.
 • 6  700 personer med uppehållstillstånd anvisas till Stockholms län, varav 2 800 till staden. Många kommuner har svårt att få fram bostäder och i bland annat Haninge har rasistiska grupper mobiliserat för att stoppa boenden. I Stockholms stad ska modulhus byggas i bl a Beckomberga och Hagsätra men de tillfälliga byggloven överklagas. Modulhusen i Fagersjö är de enda som öppnar under året. I oktober bryter en brand ut i boendet och en del av byggnaden förstörs.
 • I september öppnar stans första lagliga vägg för gatukonst i Tantolunden. Den är 34 meter lång. Senare samma månad öppnar också en vägg för barn i Björns trädgård. Fler väggar planeras i andra delar av stan.
 • Under våren har taxiförare protesterat mot de försämrade villkoren efter landstingets nya färdtjänstavtal. Under hösten protesterar även många kunder mot bristerna inom färdtjänsten. SFT träffar lärarstudenten Angelléna Forsell som bor i Salem och ofta använder färdtjänst. "I september började det bli vanligare att körningarna bommades", säger hon.
 • 12 november samlas Sveriges enda kvarvarande nazistiska organisation NMR för en demonstration i huvudstaden. Autonoma grupper sluter upp i ett ”snöbollskrig” mot nazisterna och fackliga och andra organisationer samlar över 5 000 i en stor motdemonstration på Sergels torg. – De är en kraft som är inriktade på att krossa oss, säger Gunnar Westin på Seko till SFT.
 • Några novemberdagar i Stockholm blir de snöigaste någonsin. Tusentals drabbas och oppositionen tar tillfället i akt att kritisera majoriteten. ”Feministisk snöröjning” blir snabbt en snackis och staden får skäll för att prioritera trottoarer framför bilvägar. Men som Andreas Gustavsson konstaterar i ETC har försöket med "jämställd snöröjning" bara prövats i mycket begränsad skala – år 2015. Trafikkontorets första prioritet är att först röja ”trafikleder och bussgator med tillhörande gångbanor”.
 • Motdemonstration mot rasistiska Folkets demonstration den 30 januari. Kvällen före har en grupp maskerade rasister sprungit runt vid Centralen för att attackera folk med förment utländskt utseende. Fotbollshuliganer med fascistiska sympatier misstänks ligga bakom. En dryg vecka senare grips 14 män misstänkta för en planerad attack mot ett asylboende i Nynäshamn. Flertalet uppges vara polska medborgare. Även vid demonstrationen är polska fascister närvarande.
Stockholms Fria

Här är Stockholm 2016 i bilder

SFT ser tillbaka på ett dystert år av dödsskjutningar och ökat polisvåld, sociala orättvisor och rasistiska mobbar. Men året rymde också kamp och motstånd. En husockupation i Hagsätra, protester mot skärpta asylregler och färdtjänstkunder i protest mot uteblivna körningar.

Vad minns du av Stockholmsåret 2016?

Klicka på pilarna på respektive bild och läs texten under.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria