• ”Det här drabbar våra barn och påverkar framtiden för många.” Det säger Jonas Lübeck om förslaget på nedskärningar inom bland annat Familjemottagningen i stadsdelen, som då går från 14 till fyra tjänster.
  • Brita Brus, Ann Nolin och Jonas Lübeck från Majorna-Linnés & Göteborgs Föräldranätverks arbetsgrupp var förra veckan på plats utanför kommunfullmäktige för att försöka få gehör från politikerna och stoppa nedskärningarna.
Göteborgs Fria

”Det drabbar våra barn”

På tisdagen fattades beslutet om nedläggning eller kraftiga nedskärningar av tre verksamheter inom socialtjänsten i Majorna-Linné. Föräldranätverket i stadsdelen menar att det påverkar deras barns framtid. Men enligt stadsdelsnämnden är det en nödvändighet efter stora underskott.

Socialtjänsten i Majorna-Linné, eller sektor Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder som det heter, gick förra året back med 20 miljoner kronor. I år är prognosen 22 miljoner kronor back. På tisdagskvällen fattade stadsdelsnämnden därför beslut om att göra så kallade omstruktureringar i tre verksamheter.

Ännu är det inte klart hur omstruktureringarna ska gå till men det som tidigare har sagts är att två verksamheter läggs ner; både öppenvården för vuxna med missbruksproblematik och Gröna gruppen som har arbetsträning för vuxna med psykosociala arbetshinder. Familjemottagningen, FAMM, som erbjuder till exempel familjeterapi och stöd i vardagen till barn- och tonårsfamiljer, dras ned från 12 personer som i dagsläget är i tjänst till fyra personer.

Majorna-Linnés föräldranätverk har den senaste veckan mobiliserat för att försöka stoppa förslaget.

– Det här drabbar våra barn och påverkar framtiden för många. Det finns en mytbild om Majorna som en fin idyll med landshövdingehus och kulturfolk. Men här finns de största drogproblemen i Göteborg, och det känns inte som att politikerna ser det, säger Jonas Lübeck som engagerad i nätverket.

Att det är en viktig fråga för invånarna i stadsdelen märks på den öppna frågestunden innan beslutet ska fattas. Alla stolar har dragits fram utanför nämndsalen, ändå får många stå längst bak. Många har personliga erfarenheter av de olika verksamheterna att dela med sig av, kanske framförallt om FAMM som har funnits i Majorna i 20 år.

– Ni har en verksamhet här som räddar familjer, ni borde vara stolta över det, säger en person.

– Ni borde bygga ut istället för att dra ner, fyller en annan i.

Många har svårt att förstå hur politikerna kan lägga ner, eller kraftigt skära ned på, verksamhet politikerna faktiskt själva säger fungerar väldigt bra.

Ändå fattas beslutet. Bosse Parbring, MP, är ordförande i Majorna-Linnés stadsdelsnämnd och säger att det inte är något enkelt beslut men att det är nödvändigt.

– Vi har under en längre tid haft problem med underskott inom socialtjänsten. Under förra året gjordes flera handlingsplaner för att åtgärda detta men det ledde inte till så stor ekonomisk effekt. Sektorn gick 20 miljoner minus, men räddades av överskott inom andra sektorer. Vi kan inte fortsätta på det viset, säger han och fortsätter:

– I det här förslaget ingår självklart neddragningar, men också att jobba på andra sätt och att utnyttja de centrala resurser som finns.

Alternativen till det stöd som verksamheterna i dag erbjuder invånarna i stadsdelen tycker Jonas Lübeck är luddiga. Bland annat sägs det att personer ska hänvisas till kommunövergripande verksamheter som ligger under social resursförvaltning. Dessutom hänvisas det till ideella föreningar som verkar inom området.

– Det är absurt att försöka lasta över arbetet på dem. Jag ser inte riktigt besparingarna, på något håll kommer det att kosta pengar, säger Jonas Lübeck.

Det är också en fråga många lyfter under den öppna frågestunden. Om inte FAMM hade funnits berättar föräldrar hur de annars hade fått vända sig till BUP – som kostar ännu mer pengar, om än inte från stadsdelens budget. Personal på boenden berättar också om unga som inte hade kunnat bo kvar hemma, om det inte vore för stödet från verksamheten.

På plats finns också personer som själva jobbar inom FAMM, och som är ytterst tveksamma till hur målgruppen kommer att fångas upp av andra verksamheter. De menar att många av dem som söker sig till FAMM för till exempel föräldrastöd och föräldrakurser, är personer som inte skulle ha sökt sig till socialtjänsten annars och som lämnas ensamma och vilsna i sitt föräldraskap.

Majorna-Linnés föräldranätverk har också uppmanat folk att mejla till kommunfullmäktiges ledamöter. Jonas Lübeck tycker att det är viktigt att lyfta också deras ansvar, i och med att det är fullmäktige som har satt budgeten för stadsdelen. Ny lyfts röster om att försöka vädja till den centrala politiken igen och att kräva hjälp uppifrån.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny simhall blir klassfråga i Nacka

En ny simhall ska byggas i rika Saltsjöbaden men fattigare Fisksätra blir utan. ”Räkmackor till redan bemedlade”, tycker aktivistnätverket Macka kommun.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2024 Stockholms Fria