• Är det så svårt att pendla i Göteborg då? Det frågar sig Marie-Lousie Bergström, angående invändningen mot att det blir svårare att ta sig till jobbet om förvaltningar ligger i andra delar av staden än de mest centrala.
Göteborgs Fria

”Sprid förvaltningar över staden”

I dag ligger bara tre av Göteborgs stads fackförvaltningar någon annanstans än i de centrala delarna av staden. En ny motion föreslår att sprida dem till fler delar av Göteborg.

I en ny motion föreslår Catarina Pettersson och Marie-Louise Bergström från VägValet att kommunala verksamheter ska flyttas utanför Göteborgs centrala delar. Nu vill de att stadsledningskontoret gör en utredning av förslaget.

– Som vi ser det är segregation ett av Göteborgs stads största problem och vi måste göra så mycket vi kan för att jobba emot det. Detta är ett sätt att göra det, säger Marie-Louise Bergström, VägV.

Byggnadsnämnden, fastighetsnämnden, lokalnämnden och Business Region Göteborg AB är de fyra remissinstanserna i frågan som har gett sin syn på förslaget. De två sistnämnda tycker att idén är bra, bland annat med tanke på att det kan skapa arbetstillfällen i socioekonomiskt svaga områden.

Men både byggnadsnämnden och fastighetsnämnden säger nej, och hänvisar bland annat till att det kan bli svårare att ta sig till arbetet då personal från hela regionen arbetar på fackförvaltningarna.

– Är det så svårt att pendla i Göteborg? Det sägs att det är så lätt, att vi inte har så stora avstånd. Bestämmer man sig för att flytta ut får man förstärka kollektivtrafiken, säger Marie-Louise Bergström.

När frågan förra veckan var uppe i kommunstyrelsen höll S, V och MP med om huvuddelen av motionen. Däremot vill de inte göra en parallell utredning av förslaget då det redan pågår en översyn av facknämndernas organisation och lokalisering. När dessutom både skola och förskola ska få centrala nämnder kommer detta också att påverka. Därför föreslås att det i den pågående översynen ska fästas särskild vikt vid möjligheterna att ha verksamheter i andra stadsdelar än de mest centrala.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny simhall blir klassfråga i Nacka

En ny simhall ska byggas i rika Saltsjöbaden men fattigare Fisksätra blir utan. ”Räkmackor till redan bemedlade”, tycker aktivistnätverket Macka kommun.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2024 Stockholms Fria