• Goth, psychobilly, steampunk – i helgen anordnar Terese Åhlund Alternativ loppis.
Stockholms Fria

Loppis för dem som inte tillhör normen

Stockholms första loppmarknad för alternativa vill vara lika mycket mötesplats som shoppingmecka. Här ska man inte bara kunna fynda och sälja utan också se en modevisning, ta en fika eller bara hänga.

– Jag vill att man ska inspireras och hitta stilar man inte tänkt på fanns, säger arrangören Terese Åhlund.

I Stockholm är det inte svårt att hitta loppisar och second hand-butiker. Men att hitta något man verkligen gillar och vill ha kan vara betydligt klurigare. Speciellt då om man har en stil som inte faller inom ramen för vad som råkar vara modernt just för stunden. Med inspiration från bland annat London ordnas därför stadens första loppis för just subkulturella på söndag den 7 maj.

– Det finns alldeles för många loppmarknader där man inte hittar något alls, och så har man betalat dyrt för inträdet helt i onödan. Här är man nästan garanterad att hitta något man gillar, säger Terese Åhlund, som ligger bakom Alternativ loppis.

– Jag vill rikta mig till dem som inte tillhör normen och har svårt att hitta grejer i vanliga butiker. Goth, psychobilly, steampunk eller fetish, bara du identifierar din stil som alternativ.

Förvisso finns det redan en hel del nischade loppisar och butiker i dag, men det blir lätt för smalt när man riktar in sig på enbart en subkultur, menar Terese Åhlund. Själv har hon tidigare varit med och sålt på burleskloppis, men allt från Japan- och kawaiiloppisar till rockabillymarknader går att hitta över hela landet om man bara vet var man ska leta. Vilket kan vara lättare sagt än gjort om man inte redan är en del av en gemenskap.

– Jag gillar tanken att samla allt på ett ställe, där man kan inspireras och hitta till nya stilar som man inte tänkt på tidigare. Det är ju lätt att fastna i sitt gamla mönster och ser man inget annat är det svårt att komma på nya idéer, berättar Terese Åhlund, som själv identifierar sig som punkare med inslag av goth.

– Det är därför vi ordnar modevisningar med, för att folk ska se vad som finns. Och det är lättare att upptäcka nya grejer när man ser kläderna på någon annan.

Men vad är då en alternativ stil eller subkultur, är det inte just tillgängligheten som avgör?

– En subkultur upphör inte att vara det bara för att den varit trendig ett tag, menar Terese Åhlund.

– Det som blir mainstream kommer och går, men en alternativ stil fortsätter du att köra även om kläderna inte finns i vanliga affärer. Den är mer bestående och utvecklas hela tiden.

I första hand är det kläder, skor och andra accessoarer som kommer att finnas till försäljning på Alternativ loppis. Men det kan också gå att hitta annat, som till exempel böcker, tror Terese Åhlund. De 34 säljplatserna är uppbokade sedan länge av såväl privatpersoner som företag, så det kommer att finnas både nytt och begagnat att tillgå. Och så ska det finnas ett kafé där loppisbesökarna kan vila benen mellan varven.

Vad ser du mest fram emot med loppisen?

– Åh, alla människor! Det ska bli jättekul att se hur det här tas emot och hur det ser ut i lokalen när allt är samlat. Att vara med under förberedelserna med allt myller, allt fixande och alla förväntningar, den stämningen längtar jag efter.

Fakta: 

Alternativ loppis

• Äger rum den 6 maj kl 12–16 i Globala gymnasiets aula vid Zinkensdamm i Stockholm.

• Entré: 40 kronor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria