Dumpar sopor som protest mot upphandling | Stockholms Fria
  • På tisdagskvällen dumpades sopor utanför Renonordens kontor i Gunnilse som protest mot företagets lönedumpning som redan lett till strejk i Stockholm.
Göteborgs Fria

Dumpar sopor som protest mot upphandling

Sedan tre veckor tillbaka har renhållningsarbetare som arbetar för Renonorden i Stockholm strejkat. I några av kranskommunerna till Göteborg har samma företag hand om sophanteringen – och nu protesteras det även här.

På tisdagskvällen samlades ett dussintal personer utanför Renonordens kontor i Gunnilse i nordöstrsa Göteborg. Alla som kom på aktionen hade uppmanats att ta med sig egna sopor för att dumpa.

– Den här aktionen vi gör genom att slänga sopor utanför Renonordens port är en aktion i solidaritet med de strejkande sopåkarna och en protest mot företagets lönedumpning. Vi kommer också att lyfta kravet på återkommunalisering av sophantering och kritik mot hela upphandlingssystemet, säger Pär Johansson som är partisekreterare för Kommunistiska partiet i Göteborg.

I Stockholms stad har Renonorden vunnit upphandlingen som börjar gälla 1 oktober i höst. Men efter att det stod klart att det för arbetarnas del kan innebära lönesänkningar på mellan 5 000 och 10 000 kronor, och dessutom ökad arbetsbelastning, gick över 100 renhållningsarbetare ut i en så kallad vild strejk 5 juli.

Det kritiserade företaget sköter redan avfallshanteringen i flera andra kommuner i Sverige. Bland annat har de sedan hösten 2016 haft hand om soporna i Härryda, Lerum och Partille efter en upphandling där de tre kommunerna skrev ett gemensamt avtal med företaget.

– Vi hoppas på att sopåkarna känner sig stärkta och fortsätter sin kamp men också på att den absurda situationen där man bjuder ut offentlig verksamhet till lägstbjudande får uppmärksamhet, säger Pär Johansson.

Pär Johansson ser renhållningsarbetarnas kamp som något större än bara kampen mot Renonordens lönesänkningar och ger fler exempel.

– Det är hamnkonflikten, städarna på pendeln i Stockholm – allt är ett resultat av utförsäljning, avreglering och upphandlingssystemet.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

© 2021 Stockholms Fria