• I filmen Förbjuden kärlek av Maryam Keshavarz försöker Atefehs bror ”rädda” henne från kärleksrelationen med Shireen.
  • Dilek Baladiz
  • Åsa Lindhagen
Stockholms Fria

Stockholms centrum mot hederskultur: Hbtq-personer extra hårt drabbade

Stockholms stad antog i år ett program mot hedersrelaterat våld och förtryck, där hbtq-personer lyfts fram som en extra hårt utsatt grupp.– Chansen att komma tillbaka till familjen och kollektivet är minimal, säger Dilek Baladiz, enhetschef på resurscentrumet Origo.

– Det här är första gången vi har ett program som är helt inriktat på hedersrelaterat våld och förtryck i Stockholm, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms kommun.

I satsningen ingår att personal inom till exempel socialtjänst och skolor ska utbildas om hedersrelaterat våld och förtryck, något kommunen avsatt fyra miljoner för.

Programmet innefattar också Origo, ett resurscentrum som riktar sig till unga mellan 13 och 26 år som utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld. Situationen för hbtq-personer är ofta speciellt svår, enligt Origo Stockholms enhetschef Dilek Baladiz:

– När det uppdagas att de är hbtq-personer är det en dom för livet. Chansen att komma tillbaka till familjen och kollektivet är minimal. Man kommer för all framtid vara den som inte blir accepterad, säger hon.

Många av de hbtq-ungdomar som kommer till Origo står ofta inför svåra beslut.

– Ska man lämna familjen och riskera att förlora all kontakt med dem man älskar? Det är en enorm sorg att aldrig få vara sig själv och komma ut med sin sexuella läggning och identitet. Många som hör av sig till oss har en relation i smyg och mår fruktansvärt dåligt. De sitter med mycket skam och skuldkänslor, säger Dilek Baladiz.

Mycket av verksamheten handlar därför om att få ungdomarna att känna tillit och förtroende för de anställda. Ungdomarna får till exempel vara helt anonyma.

– De behöver inte lämna personnummer som i många andra verksamheter. Här kan de få prata med en vuxen som lyssnar, stöttar, bekräftar. Vi jobbar mycket med att de inte ska förlora självrespekten och kärleken till sig själva, säger Dilek Baladiz.

Ungdomarna som söker sig till Origo har oftast rötterna i andra länder, somliga har fötts och vuxit upp här, andra har precis anlänt. Baladiz vill slå hål på fördomen att hederskultur bara handlar om islam:

– Det finns en förutfattad mening att det främst handlar om muslimska ungdomar men det är ju lika tabu att vara homosexuell eller bisexuell om man är ortodox kristen eller hindu. Däremot kan hedersnormerna i vissa områden vara hårdare än andra.

Behovet av specifika insatser mot hedersrelaterat förtryck och våld började diskuteras redan 2002 efter mordet på Fadime Sahindal. I en kartläggning från Stockholms stad från 2009 uppgav tusentals tonåringar att de begränsas av hedersnormer.

Samtidigt gjorde ungdomsstyrelsen en kartläggning som visade att 70 000 ungdomar mellan 16 och 25 inte helt fritt får välja den partner de vill när de ska bilda familj.

– Man såg att väldigt få ungdomar sökte stöd vid olika myndigheter. Det förebyggande arbetet brast, säger Dilek Baladiz.

Många av dessa problem verkar ha funnits väldigt länge. Hur kommer det sig att projektet har startats så sent?

– Jag kan bara hålla med. Jag tycker att vi borde haft ett program för länge sedan, säger socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Dilek Baladiz från Origo och socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) kommer delta på ett seminarium om hbtq i hederskontext under Stockholm Pride.

Pride House, mån 31 jul 13.00–13.45

Fakta: 

Arbetar mot hedersrelaterat våld

Origo är sedan 2016 ett permanent resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld. Verksamheten är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och alla kommuner och Polismyndigheten i Stockholms län.

Hederskultur enligt Origo är...… när en familj eller släkt utövar kontroll över en individ i gruppen och genom begränsning av livsutrymme, hot eller våld försöker hindra hen att bryta mot gruppens normer. Hedersrelaterat förtryck och våld kan vara psykiskt, socialt, sexuellt och fysiskt. Det kan handla om att man inte får klä sig som man vill, inte får delta i olika fritidsaktiviteter eller inte får välja sin framtida livspartner fritt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria