Rojin Pertow

Inledare


Tiggeriförbud

  • Tiggeriförbud hör inte hemma inom rödgrön politik. När fler och fler rödgröna väljare är för det gäller det att vässa argumenten emot, skriver Rojin Pertow.
Fria Tidningen

Vässa argumenten mot tiggeriförbud

Åsiktsförskjutningen i frågan om tiggeriförbud har nått vänstern. Enligt Aftonbladet/Inizios senaste undersökning svarade 35 procent av de tillfrågade rödgröna väljarna att de är för ett förbud. Det är dags att slipa argumenten emot, skriver Rojin Pertow.

I efterdyningarna av Aftonbladet/Inizios senaste undersökning, där 57 procent av de tillfrågade var för ett tiggeriförbud, var Moderaterna inte sena med att kasta ut en konservativ fiskekrok i de grumliga väljarvattnen. Snabbare än någon hinner säga “EU-medborgare” var Tomas Tobé framme och presenterade Moderaternas nya rättspolitiska program med ett nationellt tiggeriförbud som huvudrollsinnehavare. Deprimerande att Moderaterna är så hungriga efter väljare som lämnat dem för SD att de inte längre ens låtsas försöka bibehålla den liberala fernissa Reinfeldt-åren förde med sig. Men om detta har det redan skrivits mycket. ETC:s Andreas Gustavsson fastslog exempelvis i sin ledare 6/9 att Moderaterna säger “nej till offentligt exponerad fattigdom, ja till välfärdsjättar som suger miljarder från kommuner och landsting”. Det om Moderaterna och deras dödsryckningar.

Vad som är än mer beklämmande med Aftonbladet/Inizios undersökning är att 35 procent av de tillfrågade rödgröna väljarna är för ett tiggeriförbud. Det är en hög siffra bland människor som har solidaritet som ideologisk ledstjärna. Men kanske inte så förvånande, med tanke på vad som hänt de senaste åren i frågan om tiggarna. Nämligen: ingenting. Visst har regeringen Löfven försökt trycka på länder som Rumänien och Bulgarien, där de flesta romska tiggarna åkt hit från. Men romerna är så brutalt diskriminerade i dessa länder att deras regeringar inte vill befatta sig med att det ens finns något problem med dem. De osynliggörs å det grövsta. I och med finanskrisen 2008 förlorades mängder med jobb inom industrin i deras hemländer dessutom. Dubbelbestraffningen är påtaglig.

Så med EU:s fria rörlighet som hjälp reser de till bland annat Sverige för att be oss om smulor. Men det tycker tydligen 35 procent av de tillfrågade rödgröna väljarna att de inte ska ha. Det har utan tvekan skett en förskjutning i opinionen alltså. Det ökade stödet för tiggeriförbud ses i alla läger. Man är förmodligen trött på att så lite händer i frågan. Kanske började man med att ge tiggarna några slantar eller köpa tidningar av dem. Så småningom märkte man att det inte verkade göra någon större skillnad och man slutade att göra det också. Till sist plågades man så mycket av det konstanta rasslandet av mynt i pappersmuggar att man utbrister “förbjud det!”. Som om det var en själv det var mest synd om i sammanhanget.

Frustrationen är på sätt och vis ändå förståelig. Samma mekanism många pekade på när Alliansen vann valet 2006; man vill se någon slags förändring. Men istället för att hänge sig åt åsiktsförskjutningen i samhället och bejaka frustrationen kan man se det som en möjlighet att eldtesta sin ideologiska bas. När det känns som om tiggeriförbud är det enda som faktiskt kommer att leda till förändring är det läge att istället vässa sina argument emot det. När till och med du själv, som en solidarisk och empatisk medmänniska, börjar känna för ett förbud är det bäst läge att se över dina argument. För då tänker du som dem, dina ideologiska motståndare. Då har du som mest förståelse för deras argument. Det är i dessa stunder som ditt ideologiska patos testas som hårdast.

Så, låt inte förskjutningen gå åt höger. Kom ihåg vad som lockade dig till rödgrön politisk till att börja med. En tanke om ett starkt, solidariskt samhälle som tar hand som sina gamla, unga, utsatta, svaga och sjuka. Vi drar lasset, vi bygger landet istället. Här ska inga människor förbjudas.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria