• Klubben Trädgården under Skanstullsbron har under lång tid haft problem med sina ordningsvakter, enligt besökare.
Stockholms Fria

Trädgården sparkar vaktbolag efter kritikstorm om övervåld

Rasism, homofobi, sexism, övervåld och omotiverade avvisningar. Efter massiv kritik säger Trädgården nu upp sitt vaktbolag.

– Vi har kanske sett konfliktsituationer som något som sker i och med att vi har så otroligt många besökare. Sedan har vi hanterat det genom att byta ut enskilda ordningsvakter. Vi har varit blinda för helheten och inte sett bägaren svämma över, säger Jakob Grandin, en av Trädgårdens grundare.

I veckan har det populära utestället fått ta emot en stor mängd negativa omdömen och vittnesmål på sin Facebooksida. Det handlar om ordningsvakter som utsatt besökare för aggressivt beteende, våld, rasism, homofobi, transfobi och sexism.

– Människor har blivit utsatta för våld och blivit kränkta. Det är oacceptabelt och det ber vi om ursäkt för, säger Jakob Grandin.

Kritiken tog fart när artisten Silvana Imam delade en film på Facebook. Videoklippet visar hur Trädgårdens ordningsvakter trycker ner Samuel Girma mot marken. Girma är medgrundare av den feministiska och antirasistiska svarta queerrörelsen Black queers Sweden. Han ska ha blivit släpad längs marken, dragen utom synhåll för andra besökare och sedan våldsamt behandlad av vakterna.

– De vred om min arm. Det gjorde väldigt ont. Ju mer jag bad dem att inte vrida om, desto hårdare gjorde de det, säger Samuel Girma till Feministiskt perspektiv.

Men redan innan händelsen hade Trädgården beslutat att se över vaktstyrkan, enligt Jakob Grandin, som menar att problemen har funnits där sedan etablissemanget öppnade under Skanstullsbron 2010.

– Ordningsvakter har alltid varit en stor utmaning och en stor problematik. Det har alltid funnits händelser som inte varit okej.

Varför reagerar ni först nu?

– Vi har länge försökt att arbeta med att förändra strukturer, som policies för hur vi ska bemöta människor och till exempel hur en avvisning ska gå till. Det som har eskalerat just nu och som vi tar beslutet på är att dialogen inte fungerar. Det har brustit i allt från vårt ledarskap till informationen och vaktbolagets ledarskap.

I Trädgårdens policy för bemötande ingår bland annat en nolltolerans mot rasism, sexism och homofobi och att våld absolut inte ska förekomma, enligt Jakob Grandin:

– Vi har satt upp tydliga strukturer för hur det ska vara, men vi har sett i de här incidenterna att de personerna har inte följt de policies som vi satt upp. Vår nolltolerans har tydligt inte införlivats.

Trädgården ska nu förutom att byta ut vaktstyrkan se över sitt arbetssätt inför nästa säsong.

– Hur vet jag inte just nu, men vi får ta hjälp. Det skulle kunna finnas en öppning för ett ordningsvaktbolag som positionerar sig utifrån nolltoleranserna. Det finns inte idag.

Vaktbolaget Svenska förenade säkerhets AB, som under åtta somrar arbetat med Trädgården och nu blivit av med kontraktet beklagar vad som hänt, säger Sebastian Källström som är chef:

– Det är ju skittråkigt att det upplevs så här. Vi har i många år jobbat hårt för att kunna möta alla människor med värme, kärlek och respekt. Den här sommaren har det uppenbarligen inte fungerat. Om människor känner sig trakasserade betyder det att våra kärnvärden inte kunnat genomsyra arbetet ända ner till golvet.

Vilka är era kärnvärden?

– Vi har jobbat i många år för att kunna främja jämlikhet och jämställdhet och bemöta alla på ett värdigt och respektabelt sätt.

Varför tror du att vakterna i stället har uppfattats som rasistiska, homofoba, sexistiska och våldsamma?

– Det är ju ingenting som vi accepterar över huvud taget. Om en person upplever att den blir kränkt så har kommunikationen och bemötandet brustit. Då blir det upp till oss att förändra oss och förbättra oss. Om någon känner att den blivit misshandlad så får rättsystemet undersöka huruvida det stämmer eller inte.

Hur tar du ansvar för dina ordningsvakters bemötande?

– Anklagelserna ser vi självklart jätteallvarligt på. Vi måste bygga en systematisk handlingsplan där vi på ett tydligare sätt har ett kontinuerligt arbete med hur vi vill att vår personal ska bemöta folk, och framhäva de mjuka värdena. Vi får vända det internt tillsammans med Trädgården och utvärdera för att vi i framtiden ska kunna göra ett bättre jobb på annat håll, om vi har något förtroende kvar.

Andra ställen som anlitat Svenska Förenade säkerhet AB är bland andra Akkurat, Southside, Ugglan boule & bar och Färgfabriken. Men enligt bolaget var Trädgården dess största kund. Vaktbolagets hemsida har nu plockats ner.

Fakta: 

Fakta

• Trädgården har funnits i 15 år och under Skanstullsbron sedan 2010. I helgen är det avslutningsfest för säsongen. Förra året prövade klubben att halvera antalet ordningsvakter och införde istället servicevärdar en period. Några ur personalen utsågs till särskilda ambassadörer, allt för att stärka arbetet mot rasism och sexism och för inkludering.

Några reaktioner

• "Vi har EN vecka om året som är 'vår'. Om du har en klubb med Pride-tema och anställer queers för att anordna kvällar HUR kan du inte utbilda din personal i hur de ska bete sig mot gästerna och speciellt mot hbtq-personer? I mina ögon blir det bara 'queer for show'." (Silvana Imam)

• Jag blir så jävla trött, ledsen och förbannad! Trädgården detta kan ni inte sopa under mattan längre och vi kräver förändring! (Sofia Lindh)

• "Det är recensioner. Från människor som fått nog. Se det som något konstruktivt. Ni får en chans att svart på vitt få se hur människor behandlats hos er under flera år. Hur NI har trissat upp stämningen. Det har väl varit en allmän sanning så länge jag kan minnas att våld och hot om våld förekommer hos er från era vakter." (Reaktion efter att klubben avbrutit samarbetet med vaktbolaget och stängt av kommentars- och betygsfunktionen på Facebook för att man anser att stämningen är "upptrissad" och "inte längre konstruktiv". (Citat saxade från Trädgårdens Facebook-sida)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Privatiserad polis allt vanligare”

Journalisten Kolbjörn Guwallius beskriver i nya boken Ordningsvakter en samhällsförändring där privata företag allt oftare tar över polisens uppgifter – nästan helt i det tysta.

© 2024 Stockholms Fria