Stockholms Fria

Shilan kroppsvisiterades utan orsak

SFT:s praktikant Shilan Demir blev förra veckan förnedrad och kroppsvisiterad av polisen i Akalla trots att de hade insett att de misstagit sig ifråga om hennes identitet. I dag känner sig Shilan arg och kränkt och tänker anmäla poliserna för deras handlande. En anmälan är hennes enda möjlighet att få läsa rapporten och få en förklaring till deras beteende.

Förra torsdagen skulle Shilan Demir träffa en kompis i Akalla. När hon gick ur den främsta vagnen i tunnelbanan blev hon påhoppad bakifrån av en civil polis som ryckte henne i armen.

– Han sa att jag var efterlyst och hade rymt från ett ungdomsfängelse, men det var jättekonstigt: de kan inte ha sett mitt ansikte innan de hoppade på mig, säger Shilan.

Polisen började ställa en massa konstiga frågor. Han frågade varför hon var i Akalla när hon bodde i Uppsala. Shilan förklarade att hon kom från sin praktik som journalist på Stockholms Fria Tidning och hon annars går på Grafiskt utbildningscenter i Uppsala.

– Han bad om att få se min legitimation och ringde och kollade upp mig, och jag var naturligtvis inte den de sökte, säger Shilan.

Shilan trodde nu att det var över eftersom hon uppenbart inte var den person de letade efter. Men han fortsatte att fråga: var hon påverkad av droger nu? Hade hon olagliga droger på sig?

Polisen ryckte åt sig hennes mobiltelefon och stoppade den i sin ficka. När hon frågade varför, sa han att hon inte skulle få möjlighet att ringa efter hjälp. När Shilan bad om simkortet, svarade han inte.

– Jag sa att jag inte tänkte svara på fler frågor och undrade om de var klara nu, om jag kunde gå, men då sa han att jag skulle kroppsvisiteras först, säger Shilan.

Hon fick vänta på en kvinnlig polis. Under tiden viskade och skrattade polisen med sina tre kollegor. De var hånfulla och otrevliga. När den kvinnliga polisen kom fördes Shilan till SL:s personalrum vid spärrarna.

Först fick hon tömma jackan. Strumporna vändes ut och in och underkläderna undersöktes. Den kvinnliga polisen frågade om hon brukade smuggla in något via magen, innan hon även undersökte den.

Därefter släpptes Shilan fri, men hon fick aldrig en förklaring eller en ursäkt.

– I dag känner jag mig väldigt kränkt och arg. Jag är just på väg att anmäla polisen. De kan inte bete sig så här, säger Shilan.

Niklas Wallin, som ansvarade för att Shilan blev kroppsvisiterad, säger att han hade grund för agerandet, men vill inte säga vad.

– Det är en polissak, säger han.

Mats Karlsson, samordningsansvarig på Västerortspolisen, har bland annat hand om rapporter om kroppsvisiteringar som kommer in. Han säger att en rapport måste skrivas efter en kroppsvisitering. Men om den misstänkte konstateras vara oskyldig kommer personen inte med i olika register. Därför hittar han inga uppgifter om Shilan.

– En person som är oskyldig ska heller inte kunna sökas. Om hon blivit orättvist behandlad ska hon anmäla detta till CU, polisens internutredningsgrupp. Rapporten kan sedan tas fram av CU.

Fakta: 

Kroppsvisitering

I normala fall måste en kroppsvisitering föregås av en spaning och ha godkänts av en förundersökningsledare eller åklagare. För att polisen ska få kroppsvisitera måste det finnas en skälig misstanke om brott. En skälig misstanke kan vara om man ser en haschpipa avteckna sig i fickan, eller om någon lämnar över en påse till någon och får pengar tillbaka. 

Polisen får aldrig förnedra någon vid en kroppsvisitering. Känner man sig dåligt behandlad och mår dåligt efteråt har polisen gjort fel. Då bör man göra en anmälan på närmaste polisstation.

En polis måste alltid skriva en rapport om en tvångsåtgärd, till exempel en kroppsvisitering. Anmälan utreds då av polisens internuttredningsgrupp, CU, som arbetar separat från övrig polis.

Källa: Polishögskolan

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2025 Stockholms Fria