• Amnestys aktion mot kvinnovåld
Fria.Nu

Amnesty vill stoppa våldet mot kvinnor

I måndags släppte Amnesty en ny rapport om mäns våld mot kvinnor. Det är en kartläggning av situationen i Sverige. Runt om i landet hålls i samband med publiceringen olika manifestationer. Det är en del av en världsomfattande kampanj mot våldet.

På internationella kvinnodagen den 8 mars inleddes den världsomspännande kampanjen Stoppa våldet mot kvinnor. Inom ramen för detta publicerade Amnesty i början av veckan rapporten Mäns våld mot kvinnor i nära relationer.

Sveriges lagstiftning ligger långt fram när det gäller våld mot kvinnor och kvinnofrid. Trots detta är våldet mot kvinnor ett stort problem i dag. Det förekommer i alla sociala samhällsgrupper och i alla länder.

Under 1990-talet ökade polisanmälda misshandelsbrott mot kvinnor med nästan 40 procent. Samtidigt minskade antalet fall med misshandel mot kvinnor som ledde till åtal.

2003 anmäldes 22 400 fall. Av dem var 16 780 så kallad misshandel av bekant. Drygt 11 000 gällde misshandel av kvinnor i nära relationer.

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är mörkertalet stort. Uppskattningsvis anmäls endast 20–25 procent av alla misshandelsfall till polisen. Troligtvis anmäls ännu färre fall av våld i nära relationer.

Amnesty uppmärksammar rapporten på flera orter i landet. I Göteborg, Lund och Malmö genomförs manifestationer. I Stockholm gestaltades rapporten genom en mänsklig installation vid Medborgarplatsen i måndags. Journalisten Maria Carlshamre, Josefin Grände från Teatern för våldtagna kvinnor och Svenska Amnestys generalsekreterare höll tal.

Amnestys kampanj mot kvinnovåld ska pågå till slutet av 2005. Kampanjen ska genomsyra verksamheten i hela världen. Svenska Amnesty kommer bland annat att jobba med situationen för kvinnor i Rwanda och Turkiet.

Stig Johnell, medlem i Stockholmsdistriktets styrelse, berättar att målet är att stoppa våldet. Av politiker krävs skärpta lagar och som enskild person ska man bry sig om sina medmänniskor, anser han.

– Det är viktigt att lyfta fram det här problemet, och framför allt att få män engagerade.

Studiecirklar och temakvällar ska få män att engagera sig, något som Stig Johnell beskriver som en stor svårighet.

– Det gäller att få männen att sluta se ner på kvinnor. Först av allt måste de inse att de verkligen gör det, säger Stig Johnell.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kvinnors Nätverk – motståndkämparnas röst

I 16 år har de fört kampen för kvinnors rättigheter framåt. Kvinnors Nätverks arbete har väckt många känslor och präglats av att både göra och få motstånd. Med hjälp av kunskap och systerskap har man bevisat att Kvinnors röst inte kan tystas ner.

Kvinnodagen ständigt aktuell

Det är i år 100 år sedan den första kvinnodagen firades i USA. Sedan dess har jämställdheten förbättrats – även om det är en hel del som släpar efter.

Fria.Nu

8 mars – kvinnokamp på universiteten och på gatorna

Kampen för jämställdhet förs på flera plan. På Stockholms universitet arrangerades för tolfte året i rad Tema Genus, och på stadens gator demonstrerade tusentals kvinnor och män. Näringsminister Maud Olofsson, som ville fira kvinnodagen genom att propagera för pigavdrag, möttes av arga kvinnor som uppmanade henne att städa själv.

© 2024 Stockholms Fria