• En ung Sylvia Plath i en arkivbild.
Stockholms Fria

Poetiskt om Sylvia Plaths sista månader

Undertexten 'Based on a true story' brukar öka attraktionskraften för många läsare och tittare, särskilt inom populärkulturen. Den 11 februari 1963 stoppade poeten Sylvia Plath huvudet i gasugnen och blev bara 30 år gammal.

Debuterande Kate Moses har gjort efterforskningar om vad som hände de där sista månaderna innan Plath dog och skrivit en roman om det. Ett riskfyllt projekt om man vill vara vetenskapligt korrekt, men ämnet är onekligen fascinerande. Det ligger ett mytiskt skimmer över berömda, men olyckliga konstnärer som dött unga. Sylvia Plath har dessutom för många blivit en symbol för svårigheten att kombinera olika roller: vårdande mor, kakbakande maka och konstnär. Länge fick maken Ted Hughes utstå anklagelser om att det var hans otrohet som orsakade Sylvia Plaths självmord. I dag är bilden mer nyanserad och det anses vara Plaths manodepressiva läggning som ledde till självmordet.

Kate Moses roman handlar mestadels om 'det lilla livet'. Sylvia sköter om barnen, målar möbler och syr gardiner. Förtvivlad kämpar hon för att hantera isoleringen och ensamheten sedan Ted lämnat familjen. På morgnarna, medan barnen ännu sover, försöker hon också få tid att skriva, och sakta växer den nya diktsamlingen fram.

Vad som orsakade splittringen i Plaths och Hughes förhållande får man aldrig riktigt veta. Kanske var det vardagstristessen som krossade deras dröm om ett lyckligt, kreativt författaräktenskap.

Kate Moses har ett vackert, poetiskt språk och lever sig in i Sylvias funderingar. Ibland är händelseförloppet så vardagligt att det nästan blir stillastående, men Moses lyckas hela tiden fånga upp läsarintresset igen. Ted Hughes framstår mest som en skuggfigur som ena stunden är frånvarande och den andra tafatt försöker hjälpa till. Han är ingen modern man - det är trots allt sextiotal - men han saknar inte hjärta. Han blir starkt berörd när han läser hennes dikter om deras separation.

Det är inget lätt projekt Kate Moses har gett sig in i. Var går gränsen för vilken vördnad författaren ska ha för verkligheten och de efterlevande, och hur mycket inskränker

autenticitetskravet på hennes egen konstnärliga frihet?

Jag får intrycket att Kate Moses har valt verkligheten framför fiktionen.

Övervintring fungerar bra tack vare språket och inlevelsen, men nästa gång skulle jag önska att Kate Moses använder sin skrivartalang till ren fiktion så att hon inte behöver begränsa sig.

Marja Beckman

Författare: Kate Moses

Översättning: Rebecca Alsberg

Bokförlag: Natur och Kultur

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fransk ghettoroman av ung debutant

Snacka om tajming. Faïza Guènes (född 1985) debutbok kom ut strax före kravallerna i Paris och blev en stor succé i Frankrike. Nu är det svenskarnas tur att läsa om 15-åriga Doria som lever med sin mor i en ghettoliknande förort utanför Paris. Jag har bara sett dessa bostadsområden på tv, men såvitt jag vet får de våra svenska motsvarigheter att likna Djursholm.

Can ger perspektiv på livet

Mustafa Can är en ovanlig skribent i Sverige. Inte bara för att han är född utanför Sveriges gränser, utan också för att han inte är det minsta ironisk. Ofta är han en hårsmån från att trilla rakt ner i klichéträsket, men inte en enda gång faller han över kanten. Kanske beror det på att han skriver direkt från hjärtat, utlämnande och personligt, men samtidigt allmängiltigt.

Fria.Nu

Sorglig och hisnande på samma gång

Cecilia Davidsson har etablerat sig som kritikerälskad novellist. Med sin ordknappa, Raymond Carver-inspirerade stil blev hon en av 1990-talets mest uppmärksammade debutanter. Det sista Cecilia Davidsson gör är att skriva någon på näsan.

En bladvändare, men ingen bra roman

Peter föds i England i början av 1960-talet och får först vid 16 års ålder veta att hans biologiske far är östtysk. Hans mor vet varken vad fadern heter eller om han lever, och järnridån står mellan dem.

© 2025 Stockholms Fria