En svensk syndare som vill bryta gränser | Stockholms Fria
Fria.Nu

En svensk syndare som vill bryta gränser

Den första Pridefestivalen i Sverige anordnades 1998. När den nu tioårsjubilerar firar arrangörerna med att anordna Europride. Men medan huvudstaden rustar sig för regnbågsfirande kämpar hbt-rörelsen på andra sidan Östersjön i motvind. Fria Tidningar har träffat Prides nyvalde ordförande Jonah Nylund för ett samtal om internationell solidaritet, fest och politik.


Vi har en helt enorm festival framför oss. Det är Europride i år och det kommer bli väldigt stort, roligt och bra, säger Jonah Nylund. Han har precis valts till ny ordförande för den ideella föreningen Stockholm Pride som sedan tio år arrangerar festivalveckan med samma namn. I uppdraget ingår dels att förvalta traditionen, dels att utveckla konceptet.

En del i det arbetet är att lyfta festivalens tema, som denna gång knyter an till dess i år internationella status. Under parollen 'Swedish sin breaking borders' ska festivalen uppmärksamma inte bara vad som händer inom Sveriges gränser, utan också vilken roll Sverige kan spela i omvärlden.

– Syftet med temat är helt enkelt att belysa att vi har kommit ganska långt i Sverige när det gäller frigörelse, jämställdhet och hbt-rättigheter. Fortsatt arbete på hemmaplan är viktigt, men vi vill fokusera på Sveriges ansvar mot resten av världen. Det är fortfarande omöjligt att genomföra Pride i vissa länder. Det är inget avlägset problem, det räcker med att gå till baltstaterna.

I Litauen har något Pridefirande hittills inte kunnat anordnas. En parad som förra året skulle äga rum i Vilnius förbjöds i sista stund av myndigheterna, samtidigt som motdemonstranter tilläts marschera. Den ideella föreningen bakom Pride är väl medveten om situationen på andra sidan Östersjön och stöder sedan flera år systerorganisationer som arbetar i politisk och opinionsmässig motvind.

År 2000 möjliggjorde svensk finansiering det första Pridefirandet i vitryska Minsk, och sedan dess har bistånd utgått till Moldavien, Polen och Lettland. Pengarna kommer bland annat från försäljning av skivor med den pridelåt som årligen får festivalen att dansa och förvaltas av föreningens egen stödfond. 

– Vi har bedrivit internationellt solidaritets-arbete i flera år. Och det vill vi fortsätta med, säger Jonah Nylund.

Pridefirandets ursprung sammanfaller i tid och rum med den amerikanska hbt-rörelsens födelse. Sommaren 1969 utsattes den spirande scenen i New York för upprepade polis-trakasserier. Den 27 juni genomfördes en razzia mot gaybaren Stonewall inn på Manhattans West Village. Tillslaget, ett av många, har gått till historien som droppen som fick en osynliggjord folkgrupps bägare att rinna över. Gästerna satte sig till motvärn, och tre dagar av kravaller följde.

Detta blev upprinnelsen till det årligt återkommande fenomen vi i dag känner som Pride, och som förra året i någon form firades i minst 140 städer.

Ursprungligen högtidlighölls minnet av tilldragelserna i New York främst i form av demonstrationer med tydlig politisk agenda. Men under 1980-talet började Pride närma sig folkfestens form. Och som sådan har den sedan dess synliggjort det som fordom tvingades in i garderober. Brutit mot tabun och normaliserat sådant som tidigare ansågs avvikande. Funktioner som festivalen fyllt även i Sverige.

– Jag skulle nog säga att Pride har spelat en väldigt stor roll om du pratar på en politisk nivå, säger Jonah Nylund. Vi i föreningen arrangerar en festival. Det vi gör är att tillhandahålla en arena som andra aktörer får fylla med innehåll, utifrån den aspekten är Pride extremt viktig.

Samtidigt är han noga med att påpeka att den extravaganta inramningen – tio dagar av färger och fest – är långt mer än bara yta. 

– Festen är otroligt viktig. Pride är en folkfest och en blandning av fest och politik. Sedan ska man inte heller glömma den politiska aspekten av att festa, det är politiskt att vi har möjlighet att synas och göra det här.

För oavsett om den svenska hbt-rörelsen kommit förhållandevis långt, och framgångsrikt drivit sina frågor, är den enligt Jonah Nylund ännu inte framme.

– Det finns fortfarande negativa attityder i samhället, säger han. Det är många som inte vågar vara öppna med sina vardagsliv på sina arbetsplatser. Kanske är en väg framåt att ta tillvara den mångfald av erfarenheter som finns inom hbt-rörelsen.

Jonah Nylund är den förste transperson som blivit vald till ordförande för Stockholm Pride, Någonting han ser som symboliskt värdefullt.

– Det är klart att det tillför någonting, säger han. Om man talar inte bara om ordföranden utan om ledningen över huvud taget är det viktigt med blandning, hbt-communityt är väldigt brett. Så det tillför nog en viss dynamik.

Rekommenderade artiklar

”Ingen visste att det skulle bli ett globalt fenomen”

Intervju

Reklamskolan Berghs har fått finfrämmande. Uppflugen på en hög stege står New York-writern Part 1. Inför ögonen på förundrade elever sprejar han en avancerad wildstylepiece vars starka färgskala står i skarp kontrast till de oklanderligt vita väggarna runt omkring. FRIA tog tillfället i akt att samtala med en graffitilegend som inte vill kallas pionjär.

Fria.Nu

Anarkist, bankrånare, falskmyntare – och murare

Intervju

Efter att Che Guevara nekat att stödja hans plan för att underminera dollarn bestämde sig Lucio Urtubia istället för att ta sig an världens största bank, Citibank. Det slutade oavgjort. Eller möjligtvis med poängseger för Lucio. FRIA har samtalat med en anarkist, bankrånare och falskmyntare som poängterar att han först och främst är murare. Och är glad att han föddes fattig.

Fria.Nu

”Jag hade tur, kulan gick bara genom vadmuskeln”

Intervju

Först tårgasgranater, ljudbomber och gummikulor. Sedan skarpa skott. ISM-aktivisten Ulrika Andersson träffades när israelisk militär öppnade eld mot en demonstration i den palestinska byn Ni’lin. Men när Fria Tidningar når henne på plats på Västbanken vill hon hellre prata om europeiska politikers hyckleri och normaliseringen av ockupationen.

Fria.Nu

Försvararen som anklagar rättsväsendet

Intervju

Kanske kan man säga att anfall är bästa försvar. För trots dess namn är Försvararen en tidskrift som snarast går till angrepp. Mot kompiskorruption inom rättsväsendet, mot urholkningen av advokaternas ställning och mot hur media reducerar kriminaljournalistik till sensationsunderhållning. FRIA har samtalat med chefredaktören Stig Centerwall, som vill öppna ögonen på dem som tror att rättvisan är blind.

Fria.Nu

Hemkär hiphopambassadör

Intervju

Under artistnamnet Max Peezay är Tom Piha känd som Sveriges grimepionjär framför andra. I engagemanget för genren kombineras det personliga och det politiska, hiphopens universella tilltal och kärleken till hemorten Henriksdalsberget. FRIA har samtalat med en musikalisk ambassadör som förblir trogen Stockholms närmaste förort.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria