Debatt


Fria Tidningar
Fria.Nu

Öppet brev till Laila Freivalds: Är det rätt att massmördare går fria?

Tidigare har Sverige kritiserat den colombianska regering-ens koppling till paramilitära grupper. Med Freivalds verkar Sveriges Colombia-politik ha ändrats, skriver tre debattörer.

- Man talade inte om överlämning av ens en centimeter av de sex miljoner hektar produktiv mark som de har i sin ägo. Man talade inte om en enda dag i fängelse för dem som har begått brotten mot mänskligheten och leder knarkhandeln i Colombia. Inte en enda dag i fängelse!

De hårda orden kommer från Gustavo Petro, oppositionell och stridbar parlamentsledamot i Colombia. Han kritiserade att president Alvaro Uribe Velez i somras gav tre av de mest eftersökta paramilitära ledarna fri transport och garantier om att inte häktas och tillåtelse att tala i det colombianska parlamentet.

Paramilitärerna kallas för para-militärer för sina kopplingar till och samarbete med den ordinarie regeringsarmén. I Colombia går paramilitärerna ofta under benämningen Den sjätte divisionen, de ses alltså som en extraarmé till statens fem andra divisioner. En demobilisering skulle kunna innebära att dessa kriminella arméer erbjuds en legal status och att förövarna kan gå fria från sina straff. Enligt rapporten Colombia's Checkbook Impunity från Human Rights Watch ska paramilitärerna kunna dömas för brott, men sedan kunna köpa sig fria.

Tidigare har Sverige också kritiserat den colombianska regeringens nära band till paramilitära grupper. Men med Laila Freivalds tycks den svenska Colombia-politiken ha ändrats.

Det senaste och mest hårresande exemplet var när vi via colombianska regeringskällor informerades om att den svenska regeringen har erbjudit sig att stödja en demobilisering av paramilitära grupper i Colombia. Sverige ska bidra med personal, fordon, kontorsinventarier, annat material och framför allt politisk legitimitet åt Latinamerikas troligen mest kontroversiella projekt. Varför ska Sverige bidra till legitimitet och framtida straffrihet för Colombias värsta massmördare?

Människorättsorganisationer, fack-föreningar och andra företrädare för det civila samhället har rasat mot det man anser vara en legalisering av de paramilitära grupperna som enligt colombianska och internationella människorättsorganisationer är ansvariga för den klara merparten av alla mord och brott mot de mänskliga rättigheterna i landet. Bara som ett exempel: enligt UDs egen rapport om Colombia för 2002 stod paramilitärerna för 85 procent av de politiska morden i Colombia. Laila Freivalds, i er senaste Colombia-rapport skriver ni 'AUC [paramilitärerna] svarade för flertalet hot och övergrepp mot fackföreningsledare, och MR-försvarare, tvångsförflyttningar samt försvinnanden.' I ljuset av detta framstår regeringens nya linje som fullständigt bisarr.

Fredsprocessen med landets största gerillaorganisation FARC ligger nere sedan drygt två år tillbaka. Som spel för gallerierna satsar den colombianska regeringen i stället på 'fredsförhandlingar' med den colombianska militärens egna allierade, paramilitärerna. Uribe Velez har under sina dryga två år vid makten utmärkt sig genom sin oförsonliga hållning gentemot Colombias civila samhälle. När den colombianska Plattformen för mänskliga rättigheter, demokrati och utveckling i september 2003 presenterade en rapport som hävdade att människorättssituationen i Colombia förvärrats efter Uribe Velez makttillträde, svarade presidenten med att kalla landets människorättsorganisationer för 'talesmän för terrorism'.

Den nya svenska hållningen förvånar omvärlden och av EUs länder är det bara Sverige som stödjer processen med paramilitärerna. I stället för att erbjuda paramilitärerna en legal status och kanske till och med benådning från sin terrorverksamhet borde utrikesministern verka för ett omedelbart upplösande och lagförande av dessa terrorgrupper. Den svenska hållningen har tidigare varit just denna.

Den colombianska regeringen har tidigare beklagat sig över att processen med paramilitärerna saknar internationell uppbackning. Att Sveriges regering nu bidrar till att legitimera den farsartade processen är upprörande.

Volney Silva

Colombianätverket

Rossana Dinamarca

riksdagsledamot (v)

Lotta Hedström

riksdagsledamot (mp)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Respektera trafiksepareringen i Husby

TRAFIKPOLITIK En majoritet av landets rektorer är bekymrade över elevernas säkerhet. Problemet är att barnen måste passera livligt trafikerade bilgator på vägen till skolan. Föräldrarna är också bekymrade och de som så hava möhlighet sätter sina telningar i bilen och skjutsar dem till skolan, vilket förvärrar problemet eftersom ungarna måste kryssa mellan horder av dubbelparkerade bilar utanför skolorna.

Debatt
:

Förbjud pälsindustrin!

DJURRÄTT Djurrättsalliansens bilder från minkfarmar i Sverige, som visas i Rapport, talar sitt tydliga språk. Det är uppenbart att minkar mår dåligt instängda i burar. Ett liv i bur ger dem inte alls möjlighet att få utlopp för sina naturliga instinkter. De som förespråkar uppfödning av minkar för päls hävdar att djuren mår bra i de små burarna. De säger att minkarna inte behöver få utlopp för sin jaktinstinkt och sitt enorma rörelsebehov eftersom de får sin mat utan att behöva jaga. I så fall borde ju samma resonemang gälla även hundar och katter som serveras mat. Men hundar och katter skulle vi aldrig komma på att stänga in i små burar dygnet runt. Bland annat just för att de behöver få utlopp för sitt behov av rörelse samt behöver få använda sin hjärna i lek och träning. Vari ligger skillnaden? Självklart gäller detta även minkar, inte bara katter och hundar. Inget djur mår bra då det berövas sin rörelsefrihet!

Debatt
:

Moderaterna står för en aktiv arbetsmarknadspolitik

Socialdemokratiska politiker i kommuner runt Göteborg anklagar oss moderater för att inte satsa på feriearbeten för ungdomar. Bakgrunden är att regeringen har valt att ta bort specialdestinerade bidrag till kommunerna och i stället ge dessa pengar som generella. Vi tycker att detta ger kommunerna en större möjlighet att använda pengarna där de gör bäst nytta. Detta i stället för att 290 kommuner ska tvingas göra på samma sätt oavsett om det är en bra lösning för den enskilda kommunen eller ej.

Fria.Nu
Debatt
:

'Vad ska ni ha vår röst till?'

Den demokratiska rättsstaten är ett alltjämt förhärskande ideal, åtminstone på en retorisk nivå. Här samlas idéer som att alla människor är lika mycket värda; därför ska alla ha lika rösträtt, och att alla människor ska behandlas lika inför domstol, och av våra myndigheter i övrigt. Dennis Töllborg och Ingrid Segerstedt-Wiberg ställer inför valet frågan om vårt upplysta och demokratiska samhälle verkligen lever upp till de värden som förespråkas.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria