Stockholms Fria

Landstinget krattar manegen för privata tandvårdsvinster

Privata tandvårdskliniker ska kunna ta över Folktandvårdens områdesansvar och få en ersättning för varje listad patient. På så sätt ökar deras inkomster vid de kommande avknoppningarna.

I tisdags antog hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget ett förslag som bland annat betyder att områdesansvaret som Folktandvården har för 295 områden ska kunna upphandlas av privata tandläkarkliniker och att en kapiteringsersättning – en årlig ersättning som tillfaller den tandläkare en patient listar sig hos – införs.

Beslutet bereder marken inför avknoppningen av Folktandvården, och kan ses som en fortsättning på ett redan fattat principbeslut om att öppna upp verksamheten för avknoppningar.

Oppositionen rasar över beslutet.

– I alla stora innerstadskliniker pågår diskussioner om avknoppning. Beslutet är ett led i att göra folktandvården mer lönsam i privat regi, men det leder inte till bättre tandvård, säger vänsterpartiets oppositionsborgarråd Birgitta Sevefjord.

Lena-Maj Anding (mp), som tidigare ansvarat för tandvårdsfrågorna i länet, säger att det är sorgligt att en väl fungerande tandvård säljs ut.

– Och det sker mot personalens vilja.

Här syftar hon på Folktandvårdens flaggskepp vid Odenplan där avknoppningsdiskussionerna har lett till stora personalmotsättningar efter att en minoritet av personalen försökt köra över majoriteten.

– Därför vill vi införa en regel om att minst 75 procent av personalen måste vara positiva till en avknoppning.

Biträdande sjukvårdslandstingsrådet Gustav Andersson (c), med ansvar för tandvårdsfrågor, säger att syftet är att skapa mellanstora privata tandvårdskliniker som jämförelseobjekt till Folktandvården.

– Konkurrensen kommer att innebära att tandvården utvecklas och bli mer kostnadseffektiv, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria