Fria.Nu

Irak folkomröstar om avtal

IRAK Den säkerhetspakt som parlamentet vill ingå med USA ska underkastas Iraks medborgare i en folkomröstning. Det meddelade den irakiske chefsförhandlaren Muwafaq al-Rubaie i onsdags, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Det åligger inte bara det irakiska parlamentet utan också det irakiska folket att granska det här avtalet, sade al-Rubaie till tv-kanalen Al-Arabiyya.

Enligt avtalet ska den amerikanska truppnärvaron i Irak avvecklas senast 2011. Avtalet har splittrat opinionen. Medan vissa grupper menar att det är ett fördelaktigt avtal menar andra att det är förnedrande att kalla ett avtal med en ockupationsmakt för en framgång. Flera bedömare menar att folkomröstningen, som ska äga rum i sommar, kan ses som ett sätt att undvika en inrikespolitisk konflikt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Chávez segrare i folkomröstning

VENEZUELA Hugo Chávez får ställa upp i presidentvalet 2012. Det står klart sedan 54 procent av de röstande venezolanerna sade ja till den grundlagsändring som medger att en president får väljas för fler än två mandatperioder i följd. Valdeltagandet uppgick till 70 procent.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria