Stockholms Fria

Alternativ stad firar 40

Hallå där, Göran Folin, som den 14 februari bjuder in till firande av Alternativ stads 40-årsjubileum på Sergels torg och i Kulturhuset.

Firandet börjar kl 13 med en aktion på Plattan, fortsätter kl 14–17 på Kulturhuset plan 3 och avslutas med fest på Panorama, plan 5, kl 18.30–01.

Grattis på födelsedagen! Hur ska ni fira?

– Tack. Vi ska fira på tre sätt. Enligt gammal god Alternativ stad-tradition ska vi börja med att ha en kul aktion med ett bestämt syfte, vi sitter inte bara och ugglar över det som har varit, utan pekar både framåt och bakåt. Aktionen har vi förlagt till Sergels torg, det ledande evenemangstorget för utomparlamentariska rörelser i hela landet, som nu hotas av privatisering. Här ska vi uppmärksamma Förbifarten, en av de stora stridsfrågorna nu. När vi planerade tänkte vi på den här skokastaren i Bagdad och så uppfann vi ett nytt verb, skoa. Vi uppmanar folk att ta med sina gamla skor, dem ska man kasta på en symbol för Förbifarten. Sedan får man lägga en lapp i skon och så knallar vi upp till Vägverket med de här ”remissförslagen”, det kan bli ganska dråpligt, haha.

Vad händer i Kulturhuset?

– Ja, det blir steg två och tre, på dagen handlar det sammanfattningsvis om vad vi har sysslat med i 40 år, ”Stockholm extreme makeover”. Vi kommer att ha olika stationer där man kan diskutera till exempel Slussen och Förbifarten. Vid en station får folk själva göra stadsplaner och lära sig hur man kan rita upp en egen gatubild. Det är ett signum för Alternativ stad, att dra in folk i verksamheten. Här får alla en chans att vara med och ge avtryck.

– På festen blir det ett blandat program, bland annat ska åttamannabandet Märta and the Cadillacs spela dansmusik och folk som har varit med under årens lopp ska tala. Det blir mycket anekdoter, det vimlar av dem. Det är säkert många som vill yttra sig över denna 40-årings väl och ve.

Varför firar ni på Alla hjärtans dag?

– Det är en tillfällighet, vi råkar fylla den 15:e, och festen pågår ju över midnatt.

Vad blir 2000-talets almstrid: Förbifarten, Slussen eller Sergels torg?
– Det är ju tre av de frågor som är aktuella, sedan har vi nya Årstafältet och Norra station, där kommer det säkert också att bränna till.

Om du jämför med när ni startade, vad har Alternativ stad för betydelse i dag?

– Bara det att folk började kämpa för sin närmiljö upplevdes som så nytt att det var en enorm uppmärksamhet i medierna. Det är inte samma sak i dag. I och med Alternativ stad och byalagsrörelsen så blev det naturligt för folk att lägga sig i och inte bara lämna de frågorna till politiker och näringsliv. Vi har levt vidare i den andan och det kommer in nya generationer hela tiden. Själv har jag varit med alla 40 år, med några pauser, jag har fem barn, men jag tycker fortfarande att det är skitkul. Jag är västgöte – men har blivit stockholmare ut i fingerspetsarna.

Fakta: 

Alternativ stad bildades den 15 februari 1969, i anslutning till en aktion mot julkommersen. 

Läs fler artiklar om Förbifart Stockholm på vår temasida.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

© 2024 Stockholms Fria