Klimaxaktivister ställs inför rätta | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Klimaxaktivister ställs inför rätta

10 aktivister från aktionsgruppen Klimax ställs nu inför rätta, åtalade för grovt olaga intrång efter en klimataktion mot Bromma flygplats.

Det var i april 2007 som Klimax utförde aktionen för att protestera mot en förlängning av avtalet med flygplatsen. Stockholms stad hade en tid innan kommit överens med Luftfartsverket om att ge Bromma flygplats rätt att fortsätta trafiken fram till år 2038.

Klimax säger att det var en icke-våldsaktion med banderoller och blommor på en del av flygplatsen, vilket inte hindrade flygplanstrafiken. Den pågick i en halvtimme under tillsyn av polis och aktivisterna lät sig gripas utan motstånd. Protesterna gäller framför allt inrikesflygets expansion och fortsatta satsningar på utsläppskällor av klimatgaser. Erik Sjöberg, som är en av de åtalade, ångrar inte aktionen.

– Vi visste ju att någonting skulle hända men jag tycker att det var värt att ta risken. Det var mer som en nödsituation då man begår ett visst typ av brott för att försvara någonting som är mycket viktigare, säger han.

Den 10 mars hålls rättegången i Solna.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria