Ätstörningshjälp via chatt ska nå unga | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Ätstörningshjälp via chatt ska nå unga

Tjejzonens projekt Ätstörningszonen utökar sin chattverksamhet. 30 specialutbildade volontärer svarar på frågor och ger stöd.

Tjejzonen har fått ett bidrag på 150 000 kronor från Stockholms läns landsting. Pengarna ska användas till föreningens projekt Ätstörningszonen. Där kan unga tjejer höra av sig via telefon, mail eller chatt för att ställa frågor om ätstörningar och få stöd och hjälp. Meningen är att pengarna först och främst ska användas för att utöka stödet via chatt.
– Vi började med mejl- och telefonjour men det var inte många som hörde av sig. Då kom en volontär på att vi kunde nå ut till rätt målgrupp med hjälp av chatt, säger Maria Munkesjö som är projektledare i Ätstörningszonen.
Tidigare var det några tjejer i veckan som hörde av sig via mejl och någon enstaka som ringde. Men nu anordnas speciella chattkvällar fem gånger i veckan. Ungefär 15-20 personer hör av sig varje kväll.
– Det här med att vara anonym är väldigt viktigt. Der handlar mycket om skuld och skam. I telefon måste man visa sin röst men genom chatten blir man helt anonym. Dessutom är tjejerna ändå inne på internet och det blir lättare att slänga iväg en fråga.

Ätstörningszonen startade 2006 och riktar sig till tjejer mellan 12–25 år. Chatten bemannas av 30 volontärer som har fått utbildning i samtalsstöd och ätstörningar. Utbildningen hålls av David Clinton som jobbar på Kunskapscentrum för ätstörningar. Volontärerna har också en regelbunden kontakt med en extern, legitimerad psykolog.
– Ofta är det tjejer som hör av sig som börjar tycka att deras levnadssätt börjar bli ett problem. Då blir det här första stället där dem kan börja reflektera över problemet och få reda på hur de kan få hjälp, säger Maria Munkesjö.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria