Fria.Nu

Sydafrika satsar på mobila hiv-kliniker

Mobila kliniker i Kapstaden – minibussar med sjukvårdspersonal – gör att fler testar sig för hiv, högt blodtryck och diabetes.

Mer än 7 000 personer har sökt upp dessa för rådgivning och provtagning under de senaste tio månaderna. 45 procent av dem testar sig för första gången.

– Många går hellre till oss än till vanliga kliniker eftersom de är rädda för att träffa folk som de känner, säger Liz Thebus, en av dem som arbetar på kliniken.

Varje onsdag parkerar den mobila kliniken vid Imizamo Yethu, ett litet samhälle utanför Kapstaden. Där undersöks i snitt 50 personer varje dag. 24-åriga Babalwa är en av dem som väntar på att få göra ett hiv-test.

– Jag vill inte gå till en vanlig mottagning. Här vet ingen om jag testar mig för högt blodtryck eller för hiv.

Vid andra kliniker kan man få vänta en halv dag, eller till och med till dagen efter, innan man får träffa en läkare.

– Jag arbetar och har inte möjlighet att vara borta så länge. Här tar provtagningen en halvtimme, säger Babalwa.

Liz Thebus säger att de inte erbjuder behandling men att de hänvisar patienter till mottagningar i närheten för att de ska kunna hämta ut mediciner. De har också stödsamtal och gör uppföljningar efter besöket för att se hur personen i fråga mår.

De mobila klinikerna förbereder sig också för att kunna avgöra fall av tuberkulos. Sjukdomen ökar kraftigt i Sydafrika och framför allt i områden med många hiv-smittade. Omkring 54 procent av de sydafrikaner som är hiv-positiva har även tuberkulos.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria