Fria.Nu

Hungern fortfarande svår på Haiti ett år efter hungerupploppen

Ett år efter de våldsamma upploppen i Haiti – där tusentals människor protesterade mot att priset på ris och majs fördubblats – har situationen för många fattiga blivit allt värre. Biståndslöftena från förra veckans givarkonferens kommer inte räcka långt för att återuppbygga jordbrukssektorn som förstördes i höstens förödande orkaner.

I kvarteren Delma i Port-au-Prince trängs barn och vuxna vid matleveranserna från biståndsorganisationer. What if foundation, en kristen organisation från USA, delar ut mat till cirka 1 500 människor varje dag – och för många i området är det enda målet under dagen. Organisationen har delat ut mat de senaste nio åren och de säger att behovet bara ökar. Sjukvårdspersonal på St. Catherine Labouresjukhuset berättar även de att antalet gravt undernärda barn fortsätter att öka.

Haiti är det fattigaste ländet på västra halvklotet. Kraftigt höjda matpriser framkallade starka protester under förra våren vilket ledde till att premiärminister Jacques-Edouard Alexis regering tvingades avgå. Trots att inflationen i dag är lägre och matpriserna sjunkit är situationen fortfarande svår för de allra fattigaste.

– Även om priserna går ner gör det ingen skillnad för folk som inte har några pengar i fickan, säger ekonomen och radiokommentatorn Kesner Pharel.

Problemet är att efter att matpriserna nådde en högsta nivå och stabiliserades i april i fjol så blev saker mycket värre innan de blev bättre. Priset på importerade varor, som ris och bönor, fortsatte att öka. Sedan drabbade fyra svåra orkaner landet under augusti och september – 700 människor dog, tiotusentals blev hemlösa och skadorna uppskattades till ett värde av en miljard US-dollar, vilket motsvarar 15 procent av landets BNP.

Sju månader senare har jordbrukssektorn ännu inte återhämtat sig. Vinterhalvårets skörd beräknas ha minskat med en femtedel jämfört med förra året. Stora jordbruks- och bostadsområden är fortfarande översvämmade. Landets bönder väntar sig en bra skörd i år, men i dagsläget är undernäringen utbredd och matbehovet akut.

Kesner Pharel berättar att en del familjer lever på mindre än en halv US-dollar om dagen.

– Här handlar det inte om fattigdom, utan om extrem, extrem fattigdom. Även med ekonomisk tillväxt är det svårt för många människor att klara sig ur en sådan situation.

Kesner Pharel förespråkar bland annat att att Haiti inför familjebidragsprogram liknande Mexikos ”Oportunidades” eller Brasiliens ”Bolsa Familia”. Programmen innebär att fattiga familjer får bidrag under förutsättning att barnen går i skolan och att de vaccinerar sig.

Sådana satsningar leder både till en minskad hunger, ökad kunskap och förbättrad folkhälsa samtidigt som ekonomin stimuleras från botten upp.

Pharel menar att landet måste bli av med sitt beroende av utländska bidrag. Han håller dock med landets premiärminister Michelle Pierre-Louis på en punkt, Haiti behöver pengar för att kunna bygga upp sin infrastruktur för att främja investeringar, utveckling och skapa arbetstillfällen.

I förra veckan hölls en givarkonferens för Haiti i Washington. USA, Kanada, Japan och flera andra länder samt internationella finansiella institutioner som Världsbanken och Interamerikanska utvecklingsbanken IDB gav löften om 324 miljoner US-dollar i bistånd – en tredjedel av det Michelle Pierre-Louis hade hoppats att konferensen skulle inbringa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria