Europas sista indianer | Stockholms Fria
Fria.Nu

Europas sista indianer

Herrfotbollsallsvenskan har dragit igång med tillhörande rubriker om våld och dålig kvalitet på fotbollen. För oss som älskar Allsvenskan är det fullkomligt obegripligt. Vi är inte där för precisa krosspassningar. Sådant kan vi se när Barcelona visas på tv.

Vi är där på läktarna framför allt för att vi älskar ett lag och får en kick av att vinst och förlust påverkar den mentala hälsan.

Vi är där för att vi går igång på det som kallas supporterkultur.

Som en av mina läktarkamrater sammanfattade det inför årets första bortaresa: ”Nu börjar det! Halvåret då pojkar och män mellan 15 och 50 lastar in lock efter lock med öl i kvava bussar för att skumpa runt i timmar på landsvägen, bli fulla, invadera främmande städer, skrika könsord och sprida en känsla av obehag bland barnfamiljer och puritaner. Jag älskar det!”

Det är inte alls en felaktig bild av vad det handlar om, även om en av tio av oss är tjej. För övrigt en rejäl ökning jämfört med för fem år sedan. Så visst kan vi förstå att den oinitierade omgivningen kallar oss drägg, pöbel, vandaler och andra tillmälen ur en medeltida terminologi. De vet inte att den tandlösa, alkade julgranen i full matchmundering är en av de mest harmlösa gubbar som finns. Eller att den två meter långa, snaggade ynglingen med dyra brittiska märkeskläder tillbringat två timmar i bussen med att diskutera rysk litteratur innan han klev av bussen och ropade ”runka kuken!”

Det jag inte förstår är att vi ofta framställs som ett nytt fenomen när det i själva verket handlar om att klänga sig fast vid en av de sista bitarna av en svunnen och friare värld. Vi är Europas sista indianer och varje gång någon av oss lyckas smuggla in en öl på arenan, snatta en badboll på Statoil eller bränna av en bengalisk eld utan att bli avstängd är det som slaget vid Little Big Horn. En stor seger som för oss ett steg närmare utrotning.

Regeringen, påhejad av Fotbollsförbundet, har stiftat nya huliganlagar som bland annat tillåter åklagare att utfärda tillträdesförbud på arenorna om polisen misstänker att någon av oss kommer att begå ett brott. Jag har inga problem med att de griper eller häktar människor som faktiskt bryter mot lagen, men när någon bestraffas för en misstanke har det gått en bra bit mot Nordkorea.

En klasskamrat i gymnasiet besökte Nordkorea med Kommunistiska partiet 1994 och kom tillbaka alldeles salig. På varenda rundtur hade hon fått se lyckliga byar och vinkande barn.

Slaget vid Little Big Horn hade sin upprinnelse i att kolonisatörerna hittat guld i Black Hills, ett heligt område för Siouxindianerna. Klubbarna och Fotbollsförbundet ser guld hos familjepubliken, men för att kunna gräva det anser de att indianerna, det vill säga vi som älskar all-svenskan och våra klubbar, antingen ska le och applådera i klapphattar eller utrotas.

Rekommenderade artiklar

Gais bjuder Angered på allsvenskan

Gais är den Göteborgsklubb som kommit längst med satsningen mot förorterna. Tillsammans med Rädda barnen ska Gais bli en aktiv aktör bland Angereds fotbollsintresserade ungdomar. Till hemmamatchen mot Helsingborg på måndag är 530 ungdomsspelare från Lärje Angered inbjudna.

Fria.Nu

Nysvenskar väljer bort allsvenskan

Med nya arenor i Göteborg och Malmö vill städernas fotbollsklubbar locka ny och bredare publik. Årskortsförsäljningen talar för att de kommer att lyckas. Men på läktarna är grupper från de invandrartäta förorterna fortfarande kraftigt underrepresenterade.

Fria.Nu

Jag – en del av problemet

Fotbollsallsvenskan är äntligen tillbaka. Damerna kickade igång 25 mars. Herrpremiär den 4 april. För en sportjournalist innebär det att arbetstempot skruvas upp rejält.

Fria.Nu

Spela matchen!

Den 6–8 mars spelar Sverige Davies Cup tennis mot Israel i Malmö. Kampanjen för att stoppa matchen är i full gång. Malmö vågar inte låta matchen spelas inför publik. Ett sent försök att flytta drabbningen till Stockholm har misslyckats. Jag anser att matchen ska spelas.

Fria.Nu

Kritik från flera håll mot bolagisering

Elitidrottens väg från folkrörelseideal till affärsvärlden är en accelererande rörelse. I maj förväntas Riksidrottsförbundets stämma anta en motion som öppnar för total bolagisering av idrottsklubbar.

Fotbollsförbundet ligger bakom motionen, men möter kritik från klubbar och fans.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria