Hallå där Martin Sjöstrand... | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Hallå där Martin Sjöstrand...

... som är aktiv inom Klimax och som deltog i en aktion mot Vattenfall på deras årsstämma i onsdags. Ungefär tio Klimaxaktivister var på plats på Chinateatern där årsstämman hölls. Aktionen gick ut på att de skulle gå upp på scenen då VD:n Lars G Josefsson skulle hålla tal och framföra sitt eget tal för honom.

Hur gick det med era planer på att äntra scenen och ta över Lars G Josefssons tal?

– Det gick inte så bra. De hade mycket vakter i lokalen och när vi försökte ta oss upp på scenen blev vi utslängda av några vakter. Jag tycker det är helt befängt och oförståeligt, vi ville bara framföra vårat tal.

Vd:n ska ha fått färgbomber kastade på sig av tre maskerade personer, var det någon av er?

– Vi hade tre banderoller och försökte ta oss upp på scenen men det var inte vi som kastade färgbomberna. Det var någon annan grupp.

Varför gjorde ni den här aktionen?

– Det är helt katastrofalt vad Vattenfall har för affärsidé. Sedan början av 2000-talet har de växt och börjat köpa upp kolkraftverk. Det är helt galet om man ska försöka rädda klimatet och världen, då ska man inte bygga ut kolkraften. Och de försöker ge sken av att det är bättre om det är de som äger kolkraftverken eftersom de ska använda sig av en ny teknik, CCS-teknik, för ren kolkraft. Men det handlar om 20 år framåt i tiden och vi har inte så lång tid på oss för att rädda klimatet.

Hur tycker du att ni lyckades med aktionen?

– Delvis har vi ju lyckats eftersom tanken var att störa och få fram klimatbudskapet men vi lyckades ju inte framföra vårt tal. Men nu står vi utanför och delar ut flygblad tills årsstämman är slut och vi håller talet när de kommer ut i stället.

Kommer det bli fler aktioner mot Vattenfall?

– Förra veckan anmälde vi ju dem för miljöbrott och nu håller vi den här aktionen. Vi kommer fortsätta agera mot Vattenfall tills regeringen ger nya direktiv.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria