Uppsala Fria

Sommarstängt – konstens smärtgräns?

Både publiken och konstnärerna kommer oundvikligen att drabbas av kulturnämndens bantning av Uppsala konstmuseums budget. Det säger museets chef Elisabeth Fagerstedt. Sveriges fjärde största stad kan komma att bli ännu sömnigare på sommarhalvåret om museet måste bomma igen för att spara.

I dag, lördag, har Uppsala konstmuseum vernissage på inte mindre än tre utställningar, samtliga kvinnor dessutom. Det är Ida Petterssons installation "The Vegetable Lamb" som åskådliggör hur människan sammanblandat vetenskap med myt, Maryam Ebrahimis videoinstallation "Tålstenen" som också den behandlar en myt och en utställning med fyra konstnärer – Ditte Ejlerskov, Corinne Ericson, Moa Lönn och Mariel Rosendahl – som erhållit stipendier från Stiftelsen Anna-Lisa Thomson till Minne.

Men redan nästa år kan Uppsalabor och hitresta turister räkna med att det blir skralare för konsten i staden som floppade som kandidat till Europeisk kulturhuvudstad 2014.

Förra veckan lade Uppsala kommuns kulturnämnd fram kulturbudgeten för 2010. En blygsam uppräkning på en kvarts procent till totalt 156 miljoner kronor kunde inte uppväga det besked Uppsala konstmuseum fick ta emot. Museet får sina anslag nedskurna med en halv miljon kronor.
– Det är jättetråkigt. Vi hade fått signaler om det här redan i somras, men det är en stor del av vår totala budget, kommenterar museichef Elisabeth Fagerstedt beslutet.
Även om beskedet inte kom som en överraskning är det ett hårt slag mot verksamheten.
– Det motsvarar i storleksordning nästan hela vår utställningsverksamhet eller öppethållande, säger Elisabeth Fagerstedt. Vi håller nu på att förhandla med Kulturnämnden om var de här åtgärderna kommer att hamna. Vi får se över allting, var och hur vi kan sänka kostnaderna. Men i slutändan kommer det att drabba publiken och även konstnärerna som ställer ut här. Det kommer att bli färre utställningar.

Kan det bli aktuellt med personalnedskärningar?
– Nej, det är min absoluta övertygelse att så inte kommer att hända. Våra personalkostnader är inte särskilt höga. Det är få personer som gör väldigt mycket.

Elisabeth Fagerstedt betonar att man noggrant måste utvärdera vad det här får för konsekvenser under det kommande året. Men det är inte uteslutet att det kan bli tal om att museet måste slå igen portarna under sommarhalvåret.
– Inget är klart ännu. Men om det blir så att vi tvingas hålla sommarstängt så måste vi bädda för att det inte får så stor negativ effekt utan istället kunna erbjuda konstvandringar eller något annat. Uppsala måste vara en intressant stad att komma till även på sommaren, säger hon.

Vad tycker du i stort om kommunens satsningar på kulturen?

– Det här är Sveriges största stad, men jag vet inte procentuellt vad de andra städerna lägger på kultur. Jag föredrar att se de det här som en tillfällig formsvacka. De som avsätter pengar till oss har förhoppningsvis ambitionen att Uppsala ska ha ett bra konstmuseum. Men det finns en smärtgräns även för vår verksamhet.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Ruben Östlund...

...som kommer till Uppsala internationella kortfilmfestival för att berätta om sina filmer. Den 25 oktober visas en del av dem i ett retrospektiv.

Uppsala: en kortfilmsmetropol

För 27:e året i rad arrangeras nu Uppsala internationella kortfilmfestival, med 50 länder representerade i alla genrer. Det växande filmlandet Norge står i fokus och under helgen bjuds det på retrospektiv av filmmakarna Catti Brandelius och Ruben Östlund.

Kavalkad av kort film från hela världen

Uppsalas internationella kortfilmfestival lockar under en oktobervecka varje år filmmakare och filmälskare från hela världen. I årets tappning, den 26:e i ordningen, varvas Kanadas animationshistoria med nordiska dokumentärer och kortkort film under tre minuter. Helgens höjdpunkt blir en retrospektiv över den svenska dokumentärfilmaren Mia Engbergs verk.

Fria.Nu

Hallå där Mia Engberg

...som kommer till Uppsala internationella kortfilmfestival i helgen för att prata om sina filmer som visas i en retrospektiv.

Fria.Nu

Prosalyrik utan pistoler

Författaren Mirja Unge debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, för vilken hon tilldelades Katapultpriset. I mars kom hennes kritikerrosade novellsamling Brorsan är mätt som innehåller sexton prosalyriska vardagsbetraktelser.

© 2024 Stockholms Fria