Stockholms Fria

Alliansen planerar stänga

Blackebergs familjecentral, en av de fåfamiljecentraler som finns kvar i Stockholm, kan tvingas stänga ner. Men nu protesterar oppositionspolitikerna i nämnden och de föräldrar som utnyttjar verksamheten. De menar att man förlorar en unik möjlighet till preventiv behandling, gemenskap och trygghet.

Blackebergs familjecentral har funnits i cirka tio år. Verksamheten innefattar familjerådgivning, annan rådgivning och öppen förskola. All verksamhet sker inom samma byggnad och verksamheten är unik i sitt slag med samarbetet mellan barnavårdscentralen och mödravårdscentralen.

– Det är väldigt smart att ha sådan verksamhet. Och det är unikt att öppen förskola och barnavårdscentral finns inom samma lokaler. Min man brukar gå till öppna förskolan tre dagar i veckan och vi har även använt oss av familjerådgivningen, säger Linn Glasser Skog.

Familjecentralen har cirka 75 besök om dagen och på plats finns förskollärare, socialpedagoger, kuratorer och barnmorska.

Men snart kan familjecentralen bli tvungen att lägga ner. Bromma stadsdelsnämnd planerar budgeten för nästa år och för att fådet att gå ihop måste de spara. Ett förslag är att lägga ner familjecentralen.

Men föräldrarna som har barn på öppna förskolan protesterar. En av dem är Jenny Runstig som bor vid Odenplan men som varje dag åker till Blackeberg för att besöka familjecentralen.

– Som nybliven förälder kan man känna sig väldigt ensam, man behöver folk att prata med. Här finns dessutom utbildad personal med på lekgolvet. Man behöver inte känna sig utpekad för att man kommer hit för att söka hjälp, säger hon.

För ungefär tre veckor sedan fick personalen och föräldrarna på familjecentralen reda på planerna. Sedan dess har de samlat ihop namnlistor och spridit information om den eventuella nedläggningen. Förra torsdagen var det nämndmöte och cirka 30 föräldrar dök upp för att säga sin mening.

– De bygger mycket nya hus i Blackeberg. Och det är bra, de utvecklar och förtätar området men de plockar bort servicen, säger Linn Glasser Skog.

Även Karin Hanqvist (S), gruppledare i Bromma stadsdelsnämnd, är kritisk till förslaget.

– Vi har protesterat så mycket vi har kunnat så att majoriteten ska hitta en annan lösning. Vi har fått massor av mejl från föräldrar som vill att verksamheten ska vara kvar. Och genom den här verksamheten sparar man in andra samhällskostnader som annars skulle uppstå om familjer inte får den hjälp de behöver i tid. Det är också en viktig träffpunkt för många föräldrar och barn i Blackeberg. Och det finns ingen liknande verksamhet i hela Stockholm.

Den 17 december ska nämnden besluta om budgeten och alltsåom familjecentralen kan bli tvungen att lägga ner. Jan Tigerström (M), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd, vill avvakta tills beslutet är taget men poängterar att vare sig det blir familjecentralen eller någon annan liknande verksamhet i Bromma så måste någon av dem läggas ner.

– Alla stadsdelar håller på med budgeten nu och vi går igenom all verksamhet och hur man skulle kunna disponera pengarna på annat sätt. Om vi beslutar oss för att ändra på någonting då måste någon annan verksamhet läggas ner. Tanken med de pengar som vi får in, 3,5 miljoner kronor som det kostar att driva familjecentralen, är att de ska förflyttas och användas till all förskoleverksamhet i stadsdelen. Men vi får se hur det blir.

Han är medveten om det unika med familjecentralen men menar ocksåatt stadsdelen bedriver samma slags verksamhet.

– Visst är det en utmärkande verksamhet. Men sedan ställs frågan var man bedriver pedagogisk verksamhet. Men kontaktytorna finns mellan vården och enheterna. Det viktigaste är att man erbjuder det.

Han säger ocksåatt nämnden har tagit till sig föräldrarnas protester mot att lägga ner verksamheten. Och Karin Hanqvist hoppas att verksamheten ska få finnas kvar.

– De säger att man kan erbjuda annan verksamhet. Men att gå till en parklek är inte alls samma sak. Här får man träffa andra föräldrar och de anordnar speciella träffar för ensamstående pappor, grupper för barn till separerade föräldrar, sångstunder och andra aktiviteter. Och om man skulle söka till familjecentralen för sina problem skulle man kanske känna sig utpekad men här blir man inte det. Det kan ske mer spontant om man kommer på besök på barnavårdscentralen och får information om familjeterapin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria