Fria Tidningen

Fritt fram för etisk upphandling

Tidigare har det, på grund av den komplicerade lagstiftningen, rått tveksamhet om kommuner och landsting kan ställa etiska krav vid offentlig upphandling. Men nu har Sveriges kommuner och landsting, SKL, slagit fast att så är fallet.

Nu står det klart att landsting och kommuner får ställa etiska krav vid offentlig upphandling. SKL:s jurister har gjort en utredning som visar att det är förenligt med lagstiftningen om kraven är korrekt utformade och om myndigheten kontrollerar att kraven följs av leverantören.

– Kommuner och landsting började ställa krav redan för tre år sedan men nu är det inte längre oklart om det är juridiskt riktigt. Nu har vi också tagit fram styrdokument för uppföljning av upphandlingen så att de kan kolla att det verkligen är varor som har tillverkats enligt kraven, säger Mathias Sylvan, förbundsjurist vid SKL.

Fram till år 2006 ställde landstingen i Sverige inga krav etiska krav vid offentlig upphandling. Men 2007 uppmärksammades frågor om att varorna som inhandlades ska vara tillverkade med hänsyn till arbetsförhållanden och miljö.

Problemet är att det har rått tvivel om det är förenligt med lagstiftningen kring upphandling. Bland annat har det varit osäkert om man har kunnat ställa krav på leverantörer i länder där det finns en annan lagstiftning. Men SKL:s jurister har kunnat peka på att de har stöd från EU som slagit fast att krav som är förenliga med grundläggande internationella överenskommelser får ställas.

Fair trade center gjorde i november en granskning av Sveriges landsting som visade att 14 av 21 landsting ställer etiska krav. Nu hoppas de att fler landsting och kommuner skriver kontrakt om etisk offentlig upphandling.

– Det har hänt väldigt mycket sedan 2006. Men när det nu är klart att det är möjligt hoppas jag att fler går den här vägen. Jag tror också att fler kommer att ställa krav på det. Folk vill inte att skattepengarna ska gå till leverantörer som har till exempel barnarbetare, säger Annika Torstensson på Fair trade center.

Men det finns en del kvar att göra. Hon tycker att kriterierna måste inkludera fler varumärken och att man måste bli bättre på att följa upp att kriterierna följs bland annat genom samarbete med fackförbund.

– Vi har sett att flera mindre kommuner inte har kunnat ställa de här kraven på grund av att de inte har tillräckligt med resurser. Om man ska göra egna uppföljningar på om kraven följs med fabriksinspektioner blir det väldigt dyrt. Men med de kriterier som SKL har tagit fram blir det billigare och också möjligt för små kommuner att kolla att kraven följs, säger Annika Torstensson.

SKL har bland annat tagit fram ett stöddokument för inspektionstjänster som ska göra det möjligt även för små kommuner att kunna ställa krav vid upphandling. Västernorrland är ett av de landsting som i dag inte fullt ut ställer etiska krav på leverantören.

– Vi ställer krav i den mån vi kan göra det. Problemet är inte att ställa kraven utan att följa upp det och det är en resursfråga. I dag har vi inte de resurserna, säger Sören Lanner, upphandlingschef för Västernorrlands landsting.

Men när nu SKL har tagit fram styrdokument så ska landstinget se över om det är möjligt att ställa krav på leverantören och kontrollera att de följs. Sören Lanner tror att de kommer att få bättre kontroll på varorna framöver.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria