Stockholms Fria

SAC återupptar och utvidgar blockad mot Skanska

SAC återupptog i torsdags blockaden mot Skanskas huvudkontor i Solna. Dessutom utökades blockaden till andra delar av landet. Ytterligare utvidgning av blockaden väntas i nästa vecka ifall inte Skanska kommer till förhandlingsbordet.

Förra veckan startade SAC en blockad av Skanskas huvudkontor i Solna. Orsaken - en papperslös medlem, anställd på bemanningsföretaget Bymbo, har arbetat utan att få betalt. De veckor som medlemmen inte fick betalt arbetade han på ett av Skanskas byggen.

SAC tycker att Skanska är ansvariga, både till att betala ut den uteblivna lönen och till att betala ett skadestånd på 200 000 kronor för att Skanska inte brytt sig om att kontrollera sin underleverantör.

– Stora företag som Skanska bidrar till osäkra arbetsvillkor när de köper in arbetskraft från oseriösa bemanningsföretag som Bymbo, säger Ruben Tastas Duque från SAC.

Efter blockaden mot Skanska förra torsdagen gjorde SAC ett uppehåll för att ge Skanska utrymme att förhandla. Men Skanska håller fast vid att de inte kommer att förhandla med SAC.

– Vi kommer inte förhandla med dem. Vi har legat på Bymbo om att de skulle betala ut lönen vilket de har gjort. Det är Bymbo som de får förhandla med, säger Per-Lennart Berg som är presstalesman på Skanska.

Enligt Ruben Tastas Duque har medlemmen bara fått ut en del av sin lön, 28 300 kronor från bemanningsföretaget, men det är, menar SAC är bara en liten del av den lön han har rätt till.

På torsdagen återupptogs blockaden mot Skanskas huvudkontor.

– Skanska säger ingenting. De tycker inte att kraven gäller dem utan att det är Bymbos fel. De har inte gjort minsta lilla försök att komma till rätta med det här, säger Ruben Tastas Duque.

Tvisten utökades också till aktioner mot Skanskas verksamhet i andra delar av landet på torsdagen. Om Skanska fortfarande inte vill förhandla nästa vecka planeras ytterligare en utvidgning av blockaden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2023 Stockholms Fria