Debatt


Emilia Bjuggren • Ordf SSU Stockholm
Stockholms Fria

SSU till Stockholmssossarna: "Gör om, gör rätt!"

SSU Stockholm ser att Socialdemokratin i Stockholm har gjort ett stort misstag när man ställt sig bakom förslaget till förbifart Stockholm.

Debatt: Förbifart Stockholm

När diskussionerna om en kringfartsled startade för snart 20 år sedan visste vi inte vad vi vet idag. Vi visste inte att klimathotet var så stort, eller att det accelererade så snabbt. Allt pekar på att ökat vägbyggande också leder till ökad bilism. Det är tvärtemot den utveckling vi vill se – som vi måste se. Det är dags för Sossarna i Stockholm att göra om och göra rätt.

Förbifarten handlar också om en närmiljöaspekt. Det är föreslaget att denna ska gå i tunnel under Ekerö där inte många bor men kungen äger mark. Däremot ska vägen gå ovan jord vid Hjulsta och Akalla där tiotusentals människor bor inom ett litet område. Det är oacceptabelt!Förbifarten handlar i realiteten inte om att förbinda våra förorter, den handlar om att flytta biltrafiken från den välbeställda innerstan, och se till att människorna i Sollentuna och Spånga kan ta bilen till jobbet. Detta borde inte vara socialdemokratisk politik.

I stället för stora, dyra bilvägar borde vi som socialdemokrater se till att kollektivtrafiken byggs ut. Förbind gärna våra förorter och överbrygg de hinder som finns däremellan i dag, men gör det med spårbunden trafik! Satsa på kollektivtrafiken och låt norra och södra Stockholm förbindas av en tvärbana. Mer gemensamt resande, inte individuell bilism, måste vara lösningen för framtiden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Trängselskatt på villovägar

Inför trängselavgifternas införande byggde en stor del av kritiken på att man med den nya skatten bara ville få det att kosta mer att köra bil. Nu tycks det som om alla politiska partier just ser avgifterna som en möjlighet att dra in pengar, antingen till vägbyggen eller till kollektivtrafik. Det skriver Mårten Wallberg och Magnus Nilsson från Naturskyddsföreningen i Stockholm.

© 2022 Stockholms Fria