Stockholms Fria

Berns höll stängt första maj

Pålördagen bestämde sig Berns salonger att hålla stängt pågrund av SAC:s blockad av restaurangen och nattklubben. De menar att de inte kunde garantera gästernas säkerhet. Samtidigt ser SAC Berns beslut som en delseger.

Eva Olsson •

I lördags deltog cirka 2 500 personer i SAC-syndikalisternas första majfirande. Planerna var att avsluta dagen med fortsatt blockad av Berns salonger. Men syndikalisterna möttes av ett tomt och nedsläckt Berns.

– Vi ser det som en delseger. Vi fortsätter blockaden tills de ger upp och nu har vi lyckats hindra på bästa sätt så de var tvungna att ha stängt på en lördag, en löningshelg, säger Ruben Tastas-Duque, från Västerorts LS.

Cirka 80 till 90 personer var påplats långt in pånatten för att hålla koll på om de ändå valde att öppna nattklubben.

Enligt Yvonne Sörensen, VD påBerns, stängde de restaurangen och nattklubben pågrund av att de inte kunde garantera säkerheten för personal och gäster.

Kommer ni att hålla stängt även nästa helg?

– Det får vi se då, vi tar varje dag för sig och vi får olika hot hela tiden. Det handlar om att de vill påpeka att det är en facklig blockad och sagt att de kommer att sätta upp en blockad medan gästerna är där.

Enligt henne kan det inte räknas som en facklig blockad eftersom de sju städarna aldrig har varit anställda av Berns. Och hon säger att det inte stämmer att sju städare, anställda genom ett bemanningsföretag, har blivit avskedade på grund av sitt fackliga medlemskap.

– Förra hösten sa vår städentreprenör upp 25 personer, varav ett tiotal som var anställda här, på grund av arbetsbrist. Och det var fyra av dem som var syndikalister och tre av dem rekryterades efter uppsägningen.

Men ni har väl ändåett ansvar för dem som är anställda genom bemanningsföretag?

– Självklart har vi det men vi har själva varit tvungna att säga upp personal på grund av lågkonjunkturen. Och allting har gått korrekt till. Vi försökte också förhandla innan blockaden bröt ut trots att vi inte hade något avtal med städarna.

Enligt henne ska de ha erbjudit en av städarna en heltidstjänst med start nu i maj vilket denne ska ha tackat nej till och istället krävde SAC sju halvtidstjänster.

Kommer ni att öppna upp för några samtal med fackförbundet?

– Det kan jag inte svara på just nu men det är en tråkig situation som vi önskar få stopp på.

Nästa helg fortsätter blockaden som vanligt.

Fakta: 

Sedan årsskiftet har SAC utfört totalt 21 blockader mot Berns salonger. Det är Storstockholms hotell- och restaurangsyndikat, inom SAC, som kräver att Berns tar ansvar för sju städare som har fått sparken på grund av sitt fackliga medlemskap. De var anställda genom ett bemanningsföretag, och har tidigare kämpat för vita löner, rätt till föräldraledighet och anställningskontrakt, vilket vanns först 2009 efter fackliga blockader. När bemanningsföretaget hävdade att de hade arbetsbrist valde Berns att bara erbjuda arbete till dem som gick ur facket. Efter det har SAC satt Berns i blockad och de menar att Berns måste ta ansvar för arbetarna och inte lägga över ansvaret på bemanningsföretaget. Enligt Ruben Tastas-Duque, har Berns inte visat någon vilja att förhandla.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Stockholms Fria