Stockholms Fria

Hallå där, snällhetsaktivisten Fredrik Bränström

Snällhetsaktivisten Fredrik Bränström, som tillsammans med några andra personer i Charity international ska utföra vänliga handlingar kring Hötorget imorgon, söndag.

Berätta, vad är det för goda handlingar ni ska utföra?

– Det är lite svårt att veta exakt vad vi ska göra. Men vi kanske kokar glögg som vi bjuder på. Eller så kan man prata med nån som ser ensam ut, ge skjuts till någon som ser ut att ha bråttom eller som kanske glömt sin cykel, kanske bjuda folk på choklad. Vi hade tänkt att ringa upp ett äldreboende för att ta med någon boende där på en promenad. Man kan tänka sig att vi står och pratar med människor helt enkelt. Bara le lite extra mot de passerar, plocka undan skräp på marken. Packa varor på affären åt nån äldre person som har svårt med det. Köpa en bukett blommor, ge någon som ser ensam ut en kram, ge en komplimang. Hjälpa till att skrapa bort snö från någons bil.

Spontant undrar man ju över hur folk kommer att reagera?

– Jag kan tänka mig att folk är öppna för att ta en kaka och kaffe och prata lite. Men det är klart, handlar det om någonting annat måste man ha en bra känsla för att man inte tränger sig på, till exempel om man frågar om någon ser hungrig ut, eller om den behöver en kram. Det kan man kanske ta som en förolämpning, för det finns alltid en risk att känna att man gjort bort sig. Men jag tror vi har för hög känslighet inför det.

Vilka är rörelses grundtankar?

– Lycka och avsaknaden av lidande. Det är vad hela Charity handlar om, grundpelaren. Öka lyckan i världen, men det är en svår bedömning mellan kortsiktigt och långsiktig lidande. Syftet är att sprida snällheten, till motvikt mot grymhet. Och sedan hoppas vi att det sprider sig som ringar på vatten.

Jag kommer att tänka på Bamse, snällheten personifierad, som även var tvungen att ta i med hårdhandskarna någon gång mot buset.

– Om man ser på lång sikt kan det vara rätt att bli arg, säga till eller till och med att bruka våld i vissa situationer. Men det är ganska sällsynt, och det finns redan för mycket av det i vårt nuvarande samhälle. I dagens samhälle handlar det mycket om våra nära: släktingar och vänner. Vi vill ta det till nästa steg, rikta det mot folk vi inte känner och utöka snällhetscirkeln så att det sprids som ett sorts nyttigt virus.

Har du någon förebild när det gäller snällhet och vänlighet?

– Det var en mycket svår fråga. Men jag svarar Sam Harris, en amerikansk forskare inom neurovetenskap. Han har bland annat forskat på hur människor känner när de pratar om religiösa och moraliska begrepp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Efter dödshoten: Nu vill brevbärarna arbeta i grupp

Brevbärare har blivit så allvarligt hotade att Posten dragit in all brevutdelning till 1 300 hushåll i Flemingsberg.

Fruktansvärt beteende mot brevbärarna, tycker en boende. En överdriven åtgärd, anser en annan person i området. Beklagligt men nödvändigt, meddelar Posten.

”De försöker splittra lokalsamhällen”

Fascistiska partiet Gyllene gryning i Grekland inspirerar nazister i Stockholmsområdet. Samtidigt som den antirasistiska rörelsen låser in sig i sociala medier. Expos tillförordnade vd Alexander Bengtsson skräder inte orden: ”Det är ett jävla käbblande om huruvida rasismen är strukturell eller beror på enskilda individers attityder.”

Så lurade nynazisterna äldreboendet

Svenskarnas parti i Stockholm framställer det som en ädel handling mot pensionärerna på ett äldreboende. Men Stockholms Fria Tidning kan avslöja att det nazistiska sällskapet lurade in sig på Kungsgården i Upplands-Bro. ”Jag trodde att det var någonting kyrkligt”, säger samordnaren Ruth Donoso.

”Ingen vill att björnarna ska behöva avlivas”

Ni känner igen dem: bilder på förföriskt söta björnungar. Skansens björnmamma Lill-Babs fick nyligen en kull. Men det som ser sött ut i dag har tidigare förvandlats till kött – eller björnskinnsfäll. "Det förekommer inte och har inte förekommit på Skansen", understryker zoologen Kenneth Ekvall.

© 2024 Stockholms Fria