Stockholms Fria

Hyresgästföreningen bistår inte längre juridiskt vid ombildningar

Vid ett tiotal tillfällen har hyresgästföreningen hjälpt enskilda hyresgäster juridiskt när de ansett att ombildning till bostadsrätt inte gått rätt till. I måndags beslutade förbundsstyrelsen att föreningen inte längre ska driva juridiska processer i tingsrätten för hyresgäster som känner sig felbehandlade vid ombildning.

Lena Israelsson bor på Södermalm, hyreshuset hon bor i skulle ombildas till bostadsrätt för några år sedan, men det lyckades hon och andra hyresgäster stoppa i somras, med hjälp av hyresgästföreningen.

– Jag tycker det är dåligt, det känns inte bra. Jag tycker i och för sig redan från början att den rättsliga sidan var dålig, att föreningen inte ens överklagade vid tingsrätten om det förlorade målet. Men nu finns det ingen att ringa för hjälp om man vill behålla sin hyresrätt, säger Lena Israelsson.

Terje Gunnarson, ordförande i hyresgästföreningen region Stockholm står dock fast vid beslutet.

– Enligt våra kvalitetskriterier ryms inte en tvist av det här slaget. Att vi har hjälpt till vid ombildningar är egentligen ingenting som ingår i hyresgästföreningens uppgifter. Det blir ändå inte bra i slutändan, säger Terje Gunnarson.

Lena Israelsson anser att förbundsstyrelsen fattat ett felaktigt beslut, hon tror inte att alla förstår hur bostadsmarknaden ser ut.

– Jag tror inte att styrelsen har varit noga med att förklara för resten av landet att privatiseringsvågen inte är till för alla, säger Lena Israelsson.

Reaktionen från hyresgästföreningens medlemmar är nu allt annat än positiv.

– Det är många som har ringt, de är upprörda och besvikna, de känner sig övergivna av föreningen, säger Terje Gunnarsson.

Terje Gunnarson påpekar att beslutet inte betyder att hyresgästföreningen struntar i att hjälpa medlemmar som är tveksamma till ombildning. Istället för att fokusera resurser på att undersöka om köpstämman vid ombildning varit korrekt som man tidigare gjort, ska föreningen nu samla sina resurser på att informera vilka rättigheter hyresgästen har innan ombildningsprocessen ens startat.

– Det gick bra med det första ärendet som gick upp i tingsrätten, vi fick rätt. Men efter ett tag blev det en ny köpstämma vid samma hyreshus, även den gick till tingsrätten och hyresgästföreningen fick rätt, men sedan tog det stopp och ombildningen blev av ändå, eftersom politikerna på nytt godkände ombildningsansökan för samma hyreshus, säger Terje Gunnarson.

Rikard Junkergård är en annan person som protesterat mot ombildning. Han anser att reglerna kring en bostadsombildning är felaktiga, men är ändå tveksam till hyresgästföreningens metoder att stoppa en ombildning.

– Jag tycker inte att det är en demokratisk process, problemet är att det kan vara hur många köpstämmor som helst efter varandra. Jag är tveksam till hyresgästföreningens metod med att försöka stoppa ombildning genom att hävda att man måste bo där man är folkbokförd. Men samtidigt har det varit bra att någon står på den lilla människans sida, de hyresgäster som inte vill ombilda, nu försvinner ett stöd för dem.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria