Stockholms Fria

”Vi förstår att de strejkar”

Även fackförbundet Seko ställer sig bakom Syndikalisternas kritik om hur MTR sköter planeringen av tunnelbanepersonalens arbetstider och tågtrafikens säkerhet.

– Vi förstår att de strejkar och har själva tagit upp problemen många gånger, säger Jannis Konstantis, ordförande för klubb 119.

Under den förmodade strejken på torsdag kommer Seko att förhålla sig neutralt och inte ersätta de turer som uteblir. Seko klubb 119, som i dagsläget organiserar 80 procent av tågförarna, är förhindrat att delta i strejken men ställer sig bakom Syndikalisternas beskrivning av personalens arbetsmiljö. Några stödaktioner är heller inte aktuella.

– Nej tyvärr, det går inte. Vi förstår varför de strejkar och har själva tagit upp problemen många gånger, säger klubbordförande Jannis Konstantis.

Jannis Konstantis säger sig inte veta i vilken utsträckning resenärerna kommer att bli påverkade av en strejk.

En enkätundersökning, När säkerheten kommer i andra hand, från december i fjol visar att ett stort antal av Sekos medlemmar upplever det som att både arbetsmiljön och säkerheten försämrats nämnvärt under det dryga året som MTR skött driften av tunnelbanan.

I rapporten hävdas bland annat att vagnar som inte är färdigservade sätts ut i trafik.

– Vi har begärt ett samtal om detta, men har bemötts med stor tystnad. Vi för istället ett samtal om resultaten av medarbetarenkäten som MTR har gjort och som visar liknande resultat, säger Jannis Konstantis.

Fakta: 

Den 2 november 2009 lämnade Storstockholms lokaltrafik över driften av tunnelbanan till MRT, som sköter driften av tunnelbanan, och till TBT som sköter underhållet av tunnelbanevagnarna.

Seko klubb 119 organiserar 80 procent av tågförarna och en del av trafikledarna. Snart går klubb 199 ihop med klubb 120 som organiserar spärrexpeditörer, kundservicevärdar, lokalvårdare och andra. Då får klubben omkring 1400 medlemmar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Efter dödshoten: Nu vill brevbärarna arbeta i grupp

Brevbärare har blivit så allvarligt hotade att Posten dragit in all brevutdelning till 1 300 hushåll i Flemingsberg.

Fruktansvärt beteende mot brevbärarna, tycker en boende. En överdriven åtgärd, anser en annan person i området. Beklagligt men nödvändigt, meddelar Posten.

”De försöker splittra lokalsamhällen”

Fascistiska partiet Gyllene gryning i Grekland inspirerar nazister i Stockholmsområdet. Samtidigt som den antirasistiska rörelsen låser in sig i sociala medier. Expos tillförordnade vd Alexander Bengtsson skräder inte orden: ”Det är ett jävla käbblande om huruvida rasismen är strukturell eller beror på enskilda individers attityder.”

Så lurade nynazisterna äldreboendet

Svenskarnas parti i Stockholm framställer det som en ädel handling mot pensionärerna på ett äldreboende. Men Stockholms Fria Tidning kan avslöja att det nazistiska sällskapet lurade in sig på Kungsgården i Upplands-Bro. ”Jag trodde att det var någonting kyrkligt”, säger samordnaren Ruth Donoso.

”Ingen vill att björnarna ska behöva avlivas”

Ni känner igen dem: bilder på förföriskt söta björnungar. Skansens björnmamma Lill-Babs fick nyligen en kull. Men det som ser sött ut i dag har tidigare förvandlats till kött – eller björnskinnsfäll. "Det förekommer inte och har inte förekommit på Skansen", understryker zoologen Kenneth Ekvall.

© 2023 Stockholms Fria