Stockholms Fria

”Jag tycker särskilt illa om Moderaternas människosyn”

Karin Wanngård är den nya S-toppen som vill leda Socialdemokraterna tillbaka till makten i Stockholm. Hon fick medialt genomslag när hon kallade telefonförsäljning för skitjobb – och tvingades be om ursäkt. ”Jag ville öppna upp för en debatt. Det är ett ypperligt borgerligt exempel på hur man dödar en politisk debatt”, säger hon.

Relativt få människor känner till namnet Karin Wanngård när jag frågar runt lite, Socialdemokraternas oppositionsborgarråd som tog över rodret efter Carin Jämtin under våren.

Men om man tillägger att det var hon som rev upp känslor genom sitt uttalande i våras om telefonförsäljning och skitjobb får människor en igenkännande glimt i ögonen.

Att det inte är lätt att profilera sig som politiker i Stockholm är hon inte den första att bli varse om. Men hon konstaterar att hon inte är ute efter att bli känd – utan diskutera politik med socialdemokratisk klangbotten. Och det var det som var det egentliga syftet med uttalandet som drog till sig både uppmärksamhet och fördömande.

– Det jag ville var att öppna en debatt om att det finns jobb i Stockholm, främst för våra ungdomar, med urusla villkor utan vare sig kollektivavta eller äldre vuxna som tar hand om en på arbetsmarknaden. Jag exemplifierade det med telefonsäljare som blir utlovade provision som de aldrig ska uppnå, säger Karin Wanngård och berättar om en försäljare som fick knacka dörr i ett villaområde.

Lönen: 64 kronor på tre veckor.

– Den debatten ville jag väcka. Istället slog man ner på att jag använde ordet skitjobb. Det är klart att jag inte kommer att använda det ordet mera, för jag vill ha debatten. Men det är svårt att nå ut med det, eftersom man blir påslagen att ordvalet var fel.

Karin Wanngård målar upp en ganska traditionell bild av sig själv som en person som i unga år får sitt politiska medvetande väckt, där man inom familjen diskuterade aktuella händelser i samband med måltider. Skolfrågorna väckte tidigt hennes intresse, och hon försökte förgäves under en tid söka sig till SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund.

– Jag ringde och försökte skicka in talonger, men det var som om det inte fanns någon verksamhet, säger hon med ett skratt.

Till slut, i samband med valrörelsen 1991 lyckades hon ändå bli medlem i SSU Vällingby.

– Det var inte bara en fråga som engagerade mig. Jag är uppvuxen i Grimsta och där var det lite segregerat, med familjer som har det tufft och barn som inte mår så bra. Jag gick i Grimstaskolan i 8:an och 9:an och såg ju att om man hade en annan hudfärg blev man behandlad på ett annat sätt – och det tyckte jag var oacceptabelt.

Med tiden kom hennes politiska engagemang att byta temperament. Karin Wanngård har varit fritidspolitiker sedan 1994. Nu är hon tjänstledig från sin tjänst som nordisk lönechef på Hewlett packard, och kan arbeta politiskt på heltid som oppositionsborgarråd.

– I början var det ilska som drev på mig, då var jag bara arg på felaktigheter. I dag är det viljan att förändra och bibehålla det som är bra. Jag har inte samma ilska i mig i dag utan siktar framåt, säger hon.

På frågan vilken enskild fråga som är viktigast svarar hon:

– Har vi inte rent vatten och ren luft känns de andra frågorna lite triviala. Vi måste våga prioritera miljön och då måste man kanske sätta olika saker mot varandra. Man får kanske inte köra med dubbdäck inne i stan. Om vi gör nya satsningar i staden får man fråga sig om det här är miljöneutralt. Klart att vi ska bygga nya vägar, men då måste man kanske ta bort vägar någon annanstans.

Det görs försök från miljöorganisationer och även från Vänsterpartiet att få till stånd en folkomröstning om motorleden Förbifart Stockholm. Ju fler vägar som byggs, desto mera trafik, desto fler giftiga utsläpp hävdar de.

Men Karin Wanngård är solklar var Socialdemokraterna i Stadshuset står i frågan:

– Den är beslutad och den kommer att byggas. Man ska försöka ha ett miljöneutralt tänk. Undersökningarna visar att i och med att man bygger förbifarten kommer köerna att minska på Essingeleden. Och kan vi minska köerna gynnar det miljön. Den lösningen ska vi definitivt ha, säger hon men tillägger att det hade varit mer fördelaktigt om man även hade planerat in en räls i bygget.

Två ämnen som Karin Wanngård saknar i det offentliga samtalet är dels visioner: Hur ska Stockholm se ut i framtiden? Storstadsregionen växer så det knakar. 100 personer tillkommer, varje dag. Och väldigt många vill bo på ungefär samma ställe – innanför tullarna.

– Man tittar bara på ett enskilt byggärende. Vi har en tilläggsbebyggelse som inte är tillräckligt genomtänkt, anser hon.

Det andra ämnet är människosynen. Hur vi ser på hemlösa, arbetslösa, de svagare grupperna i samhället.

– Det jag tycker särskilt illa om hos moderater är deras människosyn i grund och botten, som de aktivt döljer genom reklam och fluffiga budskap. Den som har det bra ska få det lite bättre, på bekostnad av att den som har det dåligt ska få det sämre, säger Karin Wanngård som kan tänka sig att människor som lever på försörjningsstöd år efter år kan komma att få högre bidrag efter ett antal år.

– Det får inte bli så att man väntar ut tiden, så man får hur mycket som helst, inte alls. Men det handlar inte bara om ekonomi, utan kanske också om lotsning, om att man behöver lite hjälp.

Hur ska då sossarna återerövra styret och stockholmarnas förtroende – utan att göra avkall på sina grundläggande ideal? Partiet har inte nått ut med sina budskap, menar hon.

Och det bor en problematik i att så många frågor är viktiga för S. Karin Wanngård besvarar också frågorna på ett vis som inkluderar många grupper.

När hon framför sin kritik mot det nya Slussenförslaget poängterar hon att inte bara att de funktionshindrade kan få svårigheter med nivåskillnaden – utan även folk med barnvagn, eller någon som tillfälligt är rörelsehindrad på grund av benbrott.

I eftervalsanalysen konstaterade man att det breda perspektivet bidrog till en otydlighet gentemot väljarna.

Men om valrörelsen pågått ytterligare två veckor skulle man förmodligen ha vunnit valet, tror hon:

– För då kom, äntligen, socialförsäkringsfrågan fram. Men då var det för sent.

– Men vi måste lyssna in vad stockholmarna vill. Det finns inget egenintresse att vinna tillbaka makten, om de inte tror på oss.

 

Karin Wanngård om…

Allmännyttan
”Det är inget fel med privatvärdar som bygger hyresrätter där de boende är nöjda. Men vart ska kommande generationer ta vägen, eller alla som inte är etablerade på Stockholms bostadsmarknad? Det är bra att spränga in bostadsrätter i miljonprogram, jag är inte emot det på nåt sätt. Vi ska ha blandad bostadsbebyggelse. Bygg hyresrätter från början, bygg bostadsrätter från början, flerfamiljshus och villor så att det finns i ett och samma bostadsområde. Det var en Socialdemokratisk idé att ha bostadsrätter, att äga sitt eget boende, men i dag har vi ingen fungerande bostadsmarknad.”

Bostadspolitiken
”Man bygger för få lägenheter. Vi hörde ju när bostadsministern (Stefan Attefall, KD) gick ut och sa att studenterna skulle välja en annan studieort, det slår ju hårt mot näringslivet i Stockholm om man säger nej: Flytta inte till Stockholm, det är ingen idé. Så det är klart att det behövs bostäder för att Stockholms hjul ska rulla.”

Feminismen
”Jag kallar mig för feminist, en stolt feminist. För det handlar om sådana självklarheter som att vi inte ska bli olika behandlade på grund av kön, lika lite som man ska bli olika behandlad på grund av härkomst. Eller sexuell läggning. Det ska inte spela någon roll om du är kvinna eller man. Framöver tror jag vi kommer att forma samhället bättre, när kvinnor får vara med i styrelserum och i andra sammanhang.”

Jobbpolitiken
”Vi är beredda att faktiskt lotsa in människor på arbetsmarknaden. Ibland handlar det om att den arbetslöse har kompetens på arbetsmarknaden som inte efterfrågas. Det är nu en arbetskraftsbrist inom hantverksyrken. Då måste vi som politiker våga satsa på individer som är arbetslösa, som genom vuxenutbildning. Det kan inte alltid vara individens ansvar att göra den omskolningen.”

Alliansens utförsäljning
”Generellt säljer alliansen ut fastigheter och bolag, som USK (Stockholms stads utrednings- och statistikkontor) som borde vara en bra kapitalplacering för kommunen. De försöker upphandla tjänster som till slut innebär ett oligopol. De företag som får de här uppdragen blir ensamma på marknaden vilket leder till en ökad kostnad för staden i jämförelse om man driver det i egen regi. Kostnaden för it-verksamheten har skjutit i höjden sedan Volvo IT tagit över driften av Stockholm stads arbetsplatser.”

Snabbare jobb för invandrare
”Vi måste jobba aktivare gentemot våra invandrargrupper som har fina akademiska examen. Dels handlar det om att snabbare tro på de betyg som de säger att man faktiskt har. Stora världsuniversitet ska vi bara acceptera, det ska inte ta åtta månader att utreda det här betyget. Kommunerna och företagarna kan kanske skapa nätverk där de faktiskt kan träffa varandra. Att skicka in ett papper känns lite gammelmodigt.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Efter dödshoten: Nu vill brevbärarna arbeta i grupp

Brevbärare har blivit så allvarligt hotade att Posten dragit in all brevutdelning till 1 300 hushåll i Flemingsberg.

Fruktansvärt beteende mot brevbärarna, tycker en boende. En överdriven åtgärd, anser en annan person i området. Beklagligt men nödvändigt, meddelar Posten.

”De försöker splittra lokalsamhällen”

Fascistiska partiet Gyllene gryning i Grekland inspirerar nazister i Stockholmsområdet. Samtidigt som den antirasistiska rörelsen låser in sig i sociala medier. Expos tillförordnade vd Alexander Bengtsson skräder inte orden: ”Det är ett jävla käbblande om huruvida rasismen är strukturell eller beror på enskilda individers attityder.”

Så lurade nynazisterna äldreboendet

Svenskarnas parti i Stockholm framställer det som en ädel handling mot pensionärerna på ett äldreboende. Men Stockholms Fria Tidning kan avslöja att det nazistiska sällskapet lurade in sig på Kungsgården i Upplands-Bro. ”Jag trodde att det var någonting kyrkligt”, säger samordnaren Ruth Donoso.

”Ingen vill att björnarna ska behöva avlivas”

Ni känner igen dem: bilder på förföriskt söta björnungar. Skansens björnmamma Lill-Babs fick nyligen en kull. Men det som ser sött ut i dag har tidigare förvandlats till kött – eller björnskinnsfäll. "Det förekommer inte och har inte förekommit på Skansen", understryker zoologen Kenneth Ekvall.

© 2022 Stockholms Fria