Stockholms Fria

Hallå där, Peter Stenfors...

...från Nätverket rädda Solbergaskogen.

Ni anordnar Solbergaskogens dag på söndag och menar att skogen är akut hotad, eftersom det planeras lägenheter i området? Berätta.

– Grejen är den att det bygger på ett gammalt svek och en gammal lögn. Det började med att Oden AB byggde en kraftledningstunnel och att de lovade att återställa marken efteråt. Men det har de inte gjort. Stadsbyggnadskontoret säger att marken är förbrukad och Oden har inte brytt sig om att fullfölja sitt uppdrag.

– Det här är inte en vanlig skogsdunge, utan det är en riktig gammelskog med salamandrar och grodor med ett eget ekosystem. Träden är äldre än de flesta husen i Stockholm. Mycket av området hotas att torrläggas och ytskiktet hotas att förstöras om man tar ner över 100 träd. Planritningen tar lättvindigt på det. Har man brutit barriärerna finns det snart inte någonting skyddsvärt kvar att bevara.

– Alla partier i Älvsjö stadsdelsnämnd, utom Moderaterna, tar avstånd från byggplanerna i Solbergaskogen. Vi har precis fått svar från den moderata fullmäktigegruppen, där man plötsligt påstår att bostadsprojektet ska finansiera tunnelbyggandet av kraftledningar. Det har vi inte hört förut. Vi funderar på att söka juridisk hjälp för att försöka riva upp det här.

Vad är det som är så speciellt med just Solbergaskogen och Älvsjöskogen, att ni vill göra dem till naturreservat?

– Man måste tänka långsiktigt. Om 100 år är förmodligen Solberga en del av innerstaden. Man måste behålla de gröna kilarna. I vårt område finns inte heller något annat rekreationsområde.

Ni konstaterar att det råder bostadsbrist i Stockholm i ert programblad. Var ska man bygga nya lägenheter någonstans, tycker ni?

– Vi vill gärna hänvisa till Alternativ stad. De har många smarta funderingar. Det finns en massa wasteland där man kan bygga. Om man bygger över E4:an i de södra delarna av Stockholm öppnas det en massa ny mark.

– Även om vi jättegärna vill ha bostäder, är miljökonsekvenserna så stora mot de bostäder man får. Ska man förstöra någonting som aldrig kan komma tillbaka?

På Älvsjöskogens dag anordnas det fågeldisco? Vad är det?

– Det är Naturvårdverkets egen grej. Man får lyssna på en massa fågelläten. Om man vill kan man dessutom vara med på frågesport och försöka kryssa i rätt läte till rätt fågel.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Efter dödshoten: Nu vill brevbärarna arbeta i grupp

Brevbärare har blivit så allvarligt hotade att Posten dragit in all brevutdelning till 1 300 hushåll i Flemingsberg.

Fruktansvärt beteende mot brevbärarna, tycker en boende. En överdriven åtgärd, anser en annan person i området. Beklagligt men nödvändigt, meddelar Posten.

”De försöker splittra lokalsamhällen”

Fascistiska partiet Gyllene gryning i Grekland inspirerar nazister i Stockholmsområdet. Samtidigt som den antirasistiska rörelsen låser in sig i sociala medier. Expos tillförordnade vd Alexander Bengtsson skräder inte orden: ”Det är ett jävla käbblande om huruvida rasismen är strukturell eller beror på enskilda individers attityder.”

Så lurade nynazisterna äldreboendet

Svenskarnas parti i Stockholm framställer det som en ädel handling mot pensionärerna på ett äldreboende. Men Stockholms Fria Tidning kan avslöja att det nazistiska sällskapet lurade in sig på Kungsgården i Upplands-Bro. ”Jag trodde att det var någonting kyrkligt”, säger samordnaren Ruth Donoso.

”Ingen vill att björnarna ska behöva avlivas”

Ni känner igen dem: bilder på förföriskt söta björnungar. Skansens björnmamma Lill-Babs fick nyligen en kull. Men det som ser sött ut i dag har tidigare förvandlats till kött – eller björnskinnsfäll. "Det förekommer inte och har inte förekommit på Skansen", understryker zoologen Kenneth Ekvall.

© 2024 Stockholms Fria