Occupy Stockholm intar Rålambshovsparken | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Occupy Stockholm intar Rålambshovsparken

Nu har det beslutats att Rålambshovsparken kommer att bli den nya platsen för en fortsatt ockupation.
– Vi vill ha en permanent långsiktig mötesplats, säger aktivisten John Fogelvik.

Med anledning av vräkningen under gårdagen hölls på torsdagen ett möte med ett dussintal aktivister. Där beslutades det att man kommer att fortsätta ockupationen i Rålambshovsparken. Stockholms Fria Tidning har talat med John Fogelvik som deltog på mötet.

Vad hoppas ni med den nya platsen?

- Vi hoppas få en långsiktig permanent mötesplats. Det finns ju inga mötesplatser för samhällets medborgare. Allt sånt sköts i dag via professionella politiker som inte sköter sitt jobb, anser Johan Fogelvik.

Hur kommer ni bemötas av polisen?

- Jag tror att polisen kommer att vara samarbetsvillig. Vi har haft ett väldigt gott samarbete tidigare.

Hur många är ni som ockuperar den nya platsen?

- Mot slutet av vintern var vi nere i sju personer som bott på Brunkebergstorg. Men tack vare gårdagens ingripande av polisen räknar vi med att bli fler. Det kom till exempel många nya ansikten till mötet i dag.

John Fogelvik hoppas att vädret blir bättre, men framförallt att fler människor nu kommer och ockuperar.

Rekommenderade artiklar

”Det är grunden för diskriminering”

För få niondeklassare i Järvaområdet når målen i alla ämnen. Anledningen är att många elever har utländsk bakgrund, menar Börje Ehrstrand som är rektor på Rinkebyskolan. Men Mohamed Hagi Farah från Järva föräldraallians som tycker att skolorna ställer för låga krav.

"Fint folk ockuperar Rinkeby"

Media fanns på plats för att bevaka när ”integrationsproffsen” diskuterade främlingsfientlighet i Rinkeby på onsdagen. På kvällen, när SVT packat ihop sina kameror, diskuterade järvaborna realpolitik, snarare än integration.

"Det var folk som ropade hora men de vågade inte komma fram"

Till skillnad från förra året gick Kvinnors nätverks manifestation under onsdagen i Tensta lugnt till, bortsett från en del glåpord och missnöje från några förbipasserande män.

– Islamisterna är rädda för att tappa kontrollen över området, säger Leila Qaraee, samordnare för Kvinnors nätverk.

Occupy Stockholm avhysta från Brunkebergstorg

Under onsdagsförmiddagen revs platsen där Occupy Stockholm tältat sedan oktober förra året. Ockupanten Samuel Andersson, 19, var en av många som var chockade och ledsna över att polis utan förvarning dök upp i morse.

© 2021 Stockholms Fria