Stockholms Fria

"Fint folk ockuperar Rinkeby"

Media fanns på plats för att bevaka när ”integrationsproffsen” diskuterade främlingsfientlighet i Rinkeby på onsdagen. På kvällen, när SVT packat ihop sina kameror, diskuterade järvaborna realpolitik, snarare än integration.

Integrationsminister Erik Ullenhag har i veckan tillfälligt flyttat sitt kontor från regeringskorridorerna till Rinkeby. Där har han bland annat hunnit besöka polisen och jobbtorget.

I onsdags anordnade integrationsministern ett rådslag om främlingsfientlighet och intolerans på Folkets hus i Rinkeby. Men i Folkets hus var det mest "fint folk", tyckte Rouzbeh Djalaie, chefredaktör för lokaltidningen Norra sidan.

– Alla som var där var ju liksom integrationsproffs. Man kan säga att Rinkeby var ockuperat av fint folk den dagen. Det behöver inte vara negativt, vi borde se det oftare, säger han.

Inför en stor mediabevakning och ett fullsatt rum inledde Erik Ullenhag rådslaget genom att tala om att skapa ett Sverige som är mer tolerant än det var för 20 år sedan och drog parareller till 1992.

Då den dårvarande kulturministern Birgit Friggebo försökte lugna stämningarna genom att sjunga We shall overcome i samma lokaler.

– Även det som är väl menat blir ibland fel, säger Erik Ullenhag.

En bit därifrån, på Rinkeby torg, stöter Stockholms Fria på en uppröd äldre man som inte alls är förtjust över att integrationsministern kommit på besök.

– Jag skiter i Erik Ullenhag. Jag har aldrig haft förtroende för politikerna. De kämpar för sin egen ficka, sin egen lön. Varför går han in i Folkets hus? Varför går han inte ut här på torget?

I debattpanelen, inne i Rinkeby Folkets hus, återfanns bland annat Daniel Poohl, Expos chefredaktör och Bengt Westerberg, tidigare partiledare för Folkpartiet.

Rouzbeh Djalaie menade att rådslaget hade blivit bättre om man bjudit in lika många vanliga medborgare som experter i debatten.

Han fick medhåll från Fazeela Selberg Zaib, om att det var ganska få Rinkebybor med på rådslaget.

– Det måste vara en samverkan med de människor som bor i Rinkeby, så att inte alla lösningar kommer från högre instanser, lösningarna måste ha en förankring i de som berörs.

Erik Ullenhag deltog senare på kvällen i en betydligt mindre mediabevakad integrationsdebatt i Tensta, som anordnades av Föräldraforum, Rädda barnen och lokaltidningen Norra sidan.

Men de 50-tal järvabor som var där ville hellre diskutera problemen med hög arbetslöshet, att så få är behöriga till gymnasiet, trångboddhet och barnfattigdom.

De fick stöd från Rouzbeh Djalaie som ville problematisera integrationsministerns fokusering på att vilja försöka integrera invandrarna i samhället.

– Folk vill hellre prata om saker som berör alla stockholmare. Som till exempel att det är viktigt med en bra skola och ett fungerande centrum.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det är grunden för diskriminering”

För få niondeklassare i Järvaområdet når målen i alla ämnen. Anledningen är att många elever har utländsk bakgrund, menar Börje Ehrstrand som är rektor på Rinkebyskolan. Men Mohamed Hagi Farah från Järva föräldraallians som tycker att skolorna ställer för låga krav.

"Det var folk som ropade hora men de vågade inte komma fram"

Till skillnad från förra året gick Kvinnors nätverks manifestation under onsdagen i Tensta lugnt till, bortsett från en del glåpord och missnöje från några förbipasserande män.

– Islamisterna är rädda för att tappa kontrollen över området, säger Leila Qaraee, samordnare för Kvinnors nätverk.

Occupy Stockholm intar Rålambshovsparken

Nu har det beslutats att Rålambshovsparken kommer att bli den nya platsen för en fortsatt ockupation.
– Vi vill ha en permanent långsiktig mötesplats, säger aktivisten John Fogelvik.

Occupy Stockholm avhysta från Brunkebergstorg

Under onsdagsförmiddagen revs platsen där Occupy Stockholm tältat sedan oktober förra året. Ockupanten Samuel Andersson, 19, var en av många som var chockade och ledsna över att polis utan förvarning dök upp i morse.

© 2024 Stockholms Fria