”Det är grunden för diskriminering” | Stockholms Fria
Stockholms Fria

”Det är grunden för diskriminering”

För få niondeklassare i Järvaområdet når målen i alla ämnen. Anledningen är att många elever har utländsk bakgrund, menar Börje Ehrstrand som är rektor på Rinkebyskolan. Men Mohamed Hagi Farah från Järva föräldraallians som tycker att skolorna ställer för låga krav.

Skolverkets undersökning från 2011 visar att bara 27 procent av niondeklassarna i Hjulstaskolan nådde målen i alla ämnen. I Rinkebyskolan var siffran 40 procent. Skillnaderna på Stockholms grundskolor är också stora. I Äppelviksskolan i Bromma gick 98 procent ut med fullständiga betyg.

Mohamed Hagi Farah från föräldraalliansen riktar kritik mot de skolor som inte håller måttet i Järva. Han tycker att de ställer för låga krav.

– Att man säger att barnen inte kan nå målen på grund av att de har föräldrar från ett annat land är grunden för diskriminering. De är att skilja på vi och dom, säger han.

Börje Ehrstrand som är rektor på den kommunala grundskolan Rinkebyskolan hänvisar till elevernas olika förutsättningar.

– Man måste tänka på att 99 procent av våra elever har invandrarbakgrund, alltså ett barn som har minst en utlandsfödd förälder. Äppelviksskolans elever har gått 16 år i en svensk skola. Utifrån de förutsättningar våra elever har och den korta tid de har varit i Sverige så har vi ett bra resultat.

Han håller inte med Mohamed Hagi Farah om att skolorna ställer för låga krav på barn med invandrarbakgrund, tvärt om.

– Våra lärare har snarare höjt kraven. Men våra barn får jobba mycket mer för att nå ett bra resultat, vilket de också gör. Alla våra barn går till exempel vidare till något program på gymnasiet.

Antalet elever i Rinkebyskolan har minskat sedan 2000, men ökar nu sedan förra året. De kommunala skolorna Bredbyskolan och Bussenhusskolan kommer att stänga. Många föräldrar som är missnöjda med de kommunala skolorna flyttar sina barn till friskolor. Men det är inte säkert att de är bättre. I veckan stängde skolinspektionen Internationella skolan i Sätra.

– De elever som vi tar emot från friskolorna har ofta dåliga kunskaper. Det tyder på inkompetenta lärare, anser Börje Ehrstrand.

Mohamed Hagi Farahs egna barn går inte i skolan i Järva. Några av hans barn går istället i en muslimsk friskola som han är nöjd med.

– Det viktigaste är trots allt inte vilken skola som föräldrarna väljer, utan snarare att alla barn går ut med behöriga betyg. För om skolresultaten höjs kommer flera att få arbete och fler kommer att rösta i valet. En person som har kunskap, som jobbar och som röstar är integrerad i samhället.

Rekommenderade artiklar

"Fint folk ockuperar Rinkeby"

Media fanns på plats för att bevaka när ”integrationsproffsen” diskuterade främlingsfientlighet i Rinkeby på onsdagen. På kvällen, när SVT packat ihop sina kameror, diskuterade järvaborna realpolitik, snarare än integration.

"Det var folk som ropade hora men de vågade inte komma fram"

Till skillnad från förra året gick Kvinnors nätverks manifestation under onsdagen i Tensta lugnt till, bortsett från en del glåpord och missnöje från några förbipasserande män.

– Islamisterna är rädda för att tappa kontrollen över området, säger Leila Qaraee, samordnare för Kvinnors nätverk.

Occupy Stockholm intar Rålambshovsparken

Nu har det beslutats att Rålambshovsparken kommer att bli den nya platsen för en fortsatt ockupation.
– Vi vill ha en permanent långsiktig mötesplats, säger aktivisten John Fogelvik.

Occupy Stockholm avhysta från Brunkebergstorg

Under onsdagsförmiddagen revs platsen där Occupy Stockholm tältat sedan oktober förra året. Ockupanten Samuel Andersson, 19, var en av många som var chockade och ledsna över att polis utan förvarning dök upp i morse.

© 2021 Stockholms Fria