Stockholms Fria

"Det var folk som ropade hora men de vågade inte komma fram"

Till skillnad från förra året gick Kvinnors nätverks manifestation under onsdagen i Tensta lugnt till, bortsett från en del glåpord och missnöje från några förbipasserande män.

– Islamisterna är rädda för att tappa kontrollen över området, säger Leila Qaraee, samordnare för Kvinnors nätverk.

Trots att vinden blåste kallt hade ett 20-tal människor samlats på Tensta torg under onsdagen. Kvinnors Nätverk ville belysa problematiken med religiösa fundamentalister som enligt dem dikterar villkoren för vad som är socialt acceptabelt i förorten.

Elisabeth Wamken som också jobbar för kvinnors nätverk berättar om hur familjer rapporterar till varandra om de ser en tjej beter sig olämpligt i Tensta.

– Det finns en väldigt stor social kontroll av tjejer här, säger Elisabeth Wamken.

När Stockholm Fria Tidning frågar två kvinnor i Tensta om de på något vis känner sig diskriminerade skakar de på huvudet. De känner inte alls igen sig i den bilden som Kvinnors nätverk beskriver.

– Här i Tensta är vi som en familj. Kvinnor är fria och de får göra som de vill här, säger en av kvinnorna som ändå vill vara anonym.

Fast Leila Qaraee menar att kvinnorna är mycket väl medvetna om förtrycket.

– Det är självklart att de säger att det inte stämmer. De vill vara fina och inte vara horor och såna saker, säger hon. Hon menar också att islamister har kontroll över Tensta.

– Islamisterna är rädda för att tappa kontrollen över området, säger hon.

Den 8:e mars förra året blev Kvinnors nätverk attackerat av fundamentalister i Rinkeby. I år gick det lugnare till tack vare att Uppdrag gransknings kameror var där och filmade, tror Leila Qaraee.

Men trots kamerornas närvaro kunde man som åskådare under kvällen höra missnöje och spridda glåpord under manifestationen.

– Det var folk som ropade hora men de vågade inte komma fram, säger Elisbeth Wamken från Kvinnors nätverk.

En annan man som vill vara anonym berättar för Stockholms Fria tidning att han tycker att manifestationen är skit. Han syftar speciellt på en av skyltarna som Kvinnors nätverk satt upp. ”Nej tack till Sharialagar” står det på den.

– Det finns en massa svenska lagar som är skit, varför måste de klaga på sharialagarna? säger han.

Trots en del störningar tycker Kvinnors nätverk att de fick fram sitt viktigaste budskap under kvällen.

– Vi finns och vi accepterar inte när man begränsar tjejers frihet, säger Leila Qaraee.b

Fakta: 

"Kvinnors Nätverk sympatiserar med den radikala jämställdhetsrörelse som syftar till jämlikhet och jämställdhet för kvinnor i hela världen. Vi vill ändra den nuvarande världen där sexism, porr, heteronormativitet, kvinnohandel, kvinnomisshandel, rasism och exploatering av arbete tar sina offer främst bland kvinnor. Vi fokuserar inte bara på rötterna till kvinnoförtrycket utan vi erbjuder ett omfattande stöd (ex. socialverksamhet, ombud vid myndighetskontakter så som soc. möten) till utsatta kvinnor och barn."
http://www.kvinnonet.org/

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det är grunden för diskriminering”

För få niondeklassare i Järvaområdet når målen i alla ämnen. Anledningen är att många elever har utländsk bakgrund, menar Börje Ehrstrand som är rektor på Rinkebyskolan. Men Mohamed Hagi Farah från Järva föräldraallians som tycker att skolorna ställer för låga krav.

"Fint folk ockuperar Rinkeby"

Media fanns på plats för att bevaka när ”integrationsproffsen” diskuterade främlingsfientlighet i Rinkeby på onsdagen. På kvällen, när SVT packat ihop sina kameror, diskuterade järvaborna realpolitik, snarare än integration.

Occupy Stockholm intar Rålambshovsparken

Nu har det beslutats att Rålambshovsparken kommer att bli den nya platsen för en fortsatt ockupation.
– Vi vill ha en permanent långsiktig mötesplats, säger aktivisten John Fogelvik.

Occupy Stockholm avhysta från Brunkebergstorg

Under onsdagsförmiddagen revs platsen där Occupy Stockholm tältat sedan oktober förra året. Ockupanten Samuel Andersson, 19, var en av många som var chockade och ledsna över att polis utan förvarning dök upp i morse.

© 2024 Stockholms Fria