Stockholms Fria

Friends Arena väljer kontroversiellt bevakningsföretag

Det blir det brittiska företaget G4S som får leverera säkerhets- och servicetjänster åt den nya Friends Arena.

G4S har tidigare blivit anklagade för att indirekt ge stöd till brott mot mänskliga rättigheter genom sitt avtal med den israeliska staten. G4S har bland annat sålt säkerhetssystem till fängelset Offer camp som ligger på palestinsk ockuperad mark och är avsett för politiska fångar. Företaget har tillhandahållit säkerhetssystem till fängelser som Kishons och Jerusalems förhörs- och försvarscenter, där det rapporterats att fångar torterats.

Bolaget har även sålt utrustning till fängelset Keziot inne i Israel, där palestinier från Västbanken sitter fängslade. Det strider mot den fjärde Genèvekonventionen att fångar förs från ockuperad mark till den ockuperande staten. Dessutom används C4S tjänster och material vid vägspärrar som är till för att kontrollera och begränsa palestiniernas rörelsefrihet.

– Våra sista kontrakt med den israeliska staten löper ut 2015. Uppdragen går ut på att sköta den tekniska säkerhets-utrustningen på en polisstation, ett fängelse och vid ett antal vägspärrar. Vi har avslutat våra andra ingångna avtal eftersom vi är måna om att ha ett gott rykte, agera etiskt och respektera mänskliga rättigheter, säger Adam Mynott, ansvarig för medierelationer på G4S i Stor¿britannien, till Stockholms Fria Tidning tidigare i år.

Avtalet med Friends Arena sträcker sig över fem år och leder till en rekrytering av 300 nya medarbetare, mestadels publikvärdar. Värdet på avtalet uppskattas till cirka 90 miljoner kronor.

– Med G4S får vi en partner inom säkerhet som har den erfarenhet som krävs för att hantera stora publika evenemang, säger Thomas Perslund, VD på Friends Arena, i ett pressmeddelande.

SFT har sökt Friends Arena för en kommentar men inte lyckats nå dem.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mystiska allergiska reaktioner skapar oro

Trots hjälp från en mängd experter har Fortum Värme fortfarande inte kommit fram till vad som har orsakat de allergiska reaktionerna hos 46 av arbetarna på verket. Enligt facket är personalen orolig.

”Bostadsbolagens krav leder till segregation”

Många av de kommunala bostadsbolagen i Stockholm ställer särskilda krav på sina hyresgäster. Det gäller att ha goda referenser och hög inkomst, ofta motsvarande tre gånger årshyran. Krav som kan stänga ute många samhällsgrupper, menar kritiker.

Förundersökningen läggs ner

Avknoppningshärvan i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd verkar ha fått ett slut. Förundersökningen om grov trolöshet mot huvudman läggs ner.

Regeringen vill bygga Österleden – trots kritik

Stockholms politiker har precis börjat med planeringen av den nya sträckningen av tunnelbanan till Nacka. Nu vill regeringen att tunnelbanan byggs ihop med den nygamla motorvägen Österleden. Ett förslag som möter hårt motstånd.

© 2024 Stockholms Fria