Förundersökningen läggs ner | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Förundersökningen läggs ner

Avknoppningshärvan i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd verkar ha fått ett slut. Förundersökningen om grov trolöshet mot huvudman läggs ner.

Det var 2007 som Stockholms stad drev igenom flera avknoppningar i Årsta, Hagsätra och Rågsved. Bland annat fyra förskolor och två hemtjänstenheter såldes till personal inom kommunen. Priserna för både förskolorna och hemtjänstenheterna blev betydligt lägre än deras riktiga värde. Man hade bara räknat med inventarierna i fastigheterna, cirka 600 000 i förskolorna och 70 000 i hemtjänsten. Marknadsvärdena på egendomarna uppskattades till tiotalet miljoner. Trots detta såldes alla egendomar för de lägre priserna.

2010 slog Regeringsrätten fast att beslutet att sälja den kommunala egendomen till underpris var ett brott mot kommunallagen. Samma år polisanmälde Jonas Eklund, ledamot av kommunfullmäktige (MP), den borgerliga majoriteten som fattat beslutet om avknoppning. Men så kom beskedet att förundersökningen läggs ner. I beslutet från Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, motiveras beslutet bland annat med att politiker i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd visade ”bristande ekonomisk insikt”. Mot bakgrund av bland annat det går det inte att styrka uppsåt, enligt åklagaren.

Jonas Eklund säger att den borgerliga majoriteten var fullt medveten om vad den gjorde.

– Oppositionen förklarade väldigt tydligt att detta stred mot kommunallagen.

Christian Jobrant (M) satt med i den borgerliga majoriteten som fattade besluten om avknoppningar 2007.

Han säger att det kom andra besked från stadshusets tjänstemän.

– Stockholms stads jurister visste inte detta. Men vi lyssnade på dem.

Majoriteten resonerade att man kunde genomföra avknoppningarna, eftersom man inte kunde säkerställa att egendomarna var värda mer. Men Christian Jobrant tycker att det är bra att avknoppningarna inte sker längre.

– Det är viktigt att man lär sig av dessa beslut. Om samma förslag hade kommit upp i dag hade vi nog inte gjort samma sak.

Att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd sålde ut egendomarna till underpris tror Jonas Eklund handlar om politikernas ideologiska övertygelser.

– Det är en medveten strategi från Moderaterna att privatisera så mycket som möjligt, oavsett hur det drabbar skattebetalarna, vilket är ekonomiskt oansvarigt.

Jonas Eklund har försökt utkräva ansvar länge. Efter beslutet om att förundersökningen läggs ner överväger Jonas Eklund att gå till högre instanser. I EU-lagstiftningen är det längre preskriptionstid på liknande brott.

– Ingen i den moderatledda majoriteten har tagit politiskt ansvar för sina olagliga beslut, som har kostat staden tiotals miljoner kronor. Det är beklämmande, säger Jonas Eklund.

Rekommenderade artiklar

Mystiska allergiska reaktioner skapar oro

Trots hjälp från en mängd experter har Fortum Värme fortfarande inte kommit fram till vad som har orsakat de allergiska reaktionerna hos 46 av arbetarna på verket. Enligt facket är personalen orolig.

”Bostadsbolagens krav leder till segregation”

Många av de kommunala bostadsbolagen i Stockholm ställer särskilda krav på sina hyresgäster. Det gäller att ha goda referenser och hög inkomst, ofta motsvarande tre gånger årshyran. Krav som kan stänga ute många samhällsgrupper, menar kritiker.

”Det kan handla om liv och död”

Kommunal stödjer förslaget att hemtjänstpersonal borde vara skyldig att anmäla våld mot äldre i nära relationer. Roks däremot varnar för att en lagstiftning kan innebära livsfara för många kvinnor ifall vårdpersonalen saknar tillräcklig utbildning och kunskap i frågan.

Planka.nu i aktion mot reklamen

I dag, lördag, samlar sig Planka.nu till en konstaktion mot reklamen i tunnelbanan. Tanken är att byta ut så mycket reklam som möjligt mot egna verk. SL svarar att de inte förstår kritiken.

Regeringen vill bygga Österleden – trots kritik

Stockholms politiker har precis börjat med planeringen av den nya sträckningen av tunnelbanan till Nacka. Nu vill regeringen att tunnelbanan byggs ihop med den nygamla motorvägen Österleden. Ett förslag som möter hårt motstånd.

© 2021 Stockholms Fria