Facket står hjälplöst utan kollektivavtal | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Facket står hjälplöst utan kollektivavtal

Utan kollektivavtal eller fackligt anslutna på arbetsplatsen blir det omöjligt för facket att göra något åt hur nyanlända utnyttjas som billig arbetskraft.

– Folk är mer intresserade av att köpa sin pizza för 45 kronor än att fråga killen som gör den vad han tjänar, säger Mikael Berge, handläggare på hotell- och restaurangfacket, HRF.

Han känner igen problemet som Ali talar om och tror att detta är vanligt förekommande bland Stockholms restau¿ranger. Intresset är lågt för facklig anslutning bland lågprisrestaurangerna då varken kunder eller företagare ser något intresse i höjda utgifter.

– Kollektivavtal skulle resultera i att företagaren blir tvungen att fördubbla eller tredubbla lönen. Då skulle priset på kebaben också behöva höjas och kunderna skulle söka sig till en annan restaurang med lägre pris, säger Mikael Berge.

De anställda är rädda att förlora jobbet om de skulle gå med i facket, och många känner överhuvudtaget inte till sina rättigheter.

– Jag tror ärligt talat inte att de här personerna kommer att gå med i facket, för det skulle kunna äventyra deras anställning. Är de inte medlemmar hos oss så kan vi inte göra något alls egentligen.

För de anställda som fått så kallade nystartsjobb genom Arbetsförmedlingen har facket vissa möjligheter att tillgå. Arbetsförmedlingen ska tillfråga facket om de arbetsgivare som söker praktik och lönebidrag.

– Men det är väldigt sällan Arbetsförmedlingen går vår linje, säger Mikael Berge.

Han menar att de låga lönerna bland nyanlända riskerar att sprida sig till andra arbetsplatser och samhällsgrupper. Då sociala skyddsnät och ersättningar minskat i det rådande politiska klimatet gör att arbetare blivit mer utsatta.

– Kan inte samhället erbjuda ett skydd så gör folk vad de måste för att överleva.

Ali, som just nu arbetar för 50 kr i timmen, kommer inte få hjälp på sin arbetsplats

– Det kan tyckas krasst, men fackets uppgift är att skydda lönerna och arbetsvillkoren, inte de enskilda arbetstillfällena, säger Mikael Berge.

Vad skulle du rekommendera Ali att göra?

– Jag skulle rekommendera Ali att lära sig svenska och lära sig sina rättigheter.

– Sedan rekommenderar jag honom att söka arbete på arbetsplatser med kollektivavtal. Det kommer att öka hans chanser i det långa loppet, säger Mikael Berge.

Rekommenderade artiklar

Lönen hos falafelfifflarna: 30 kr i timmen

Falafel och kebab är två av de mest populära alternativen bland Stockholms snabbmat. Men flera av restaurangerna betalar låga löner och utnyttjar sina anställda som oftast är nyanlända till Sverige och inte hunnit lära sig svenska. Utan kollektivavtal eller fackligt anslutna på arbetsplatsen blir det omöjligt för facket att göra något åt hur nyanlända utnyttjas som billig arbetskraft.

© 2021 Stockholms Fria