Lönen hos falafelfifflarna: 30 kr i timmen | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Lönen hos falafelfifflarna: 30 kr i timmen

Falafel och kebab är två av de mest populära alternativen bland Stockholms snabbmat. Men flera av restaurangerna betalar låga löner och utnyttjar sina anställda som oftast är nyanlända till Sverige och inte hunnit lära sig svenska.

Ali, som egentligen heter något annat, är en av tre anställda som SFT talat med om arbetssituationen på Stockholms kebab- och falafelrestauranger. Han har arbetat på sex olika kebabställen sedan han kom till Sverige för fyra år sedan. Då kunde han ingen svenska alls och fick jobba svart för 30 kr i timmen i 18 månader. Som mest har han fått en lön på 50 kronor i timmen.

– De accepterar inte vilket folk som helst, bara araber. De vill inte att jag ska kunna berätta vilka anställningsvillkor de har, säger Ali.

Systemet är välkänt bland kebabrestaurangerna, och enligt Ali fungerar bluffen på två sätt. Ägaren anställer ett antal nyanlända arabisktalande personer som inte talar tillräckligt bra engelska. Dessa får jobba för 30 till 40 kronor i timmen. I redovisningen står det däremot att någon av ägarens familjemedlemmar arbetar på de passen. Familjemedlemmarna får således en vit lön utbetalad till sig utan att de har lyft ett finger.

Det andra sättet går ut på att anställa ett par nyanlända genom arbetsförmedlingen. Dessa får 70 procent av sin lön som bidrag och resterande 30 procent betalar arbetsköparen. Den nyanställda får sedan förklarat för sig att hen måste jobba fler timmar om denne ska få behålla jobbet.

– De får egentligen bara arbeta 160 timmar för arbetsförmedlingen, men istället jobbar de upp till 300 timmar per månad, säger Ali.

Inget av detta syns på kontot och de nyanlända är oroliga att de inte ska kunna få något annat jobb om de slutar då de inte talar svenska.

– De kan inte språket, här i Sverige kan du inte göra något utan SFI, säger Ali.

Men enligt Ali blir resultatet ofta att de långa arbetstiderna gör att de nyanlända aldrig hinner studera svenska.

– Vissa går två timmar på SFI i veckan, vad ska han hinna lära sig på den tiden? Och på jobbet är det bara två som talar med kunderna, säger Ali.

På de sex restauranger i stockholmsregionen som Ali arbetat på har alla gjort på samma sätt.

Per Persson på Hotell- och restaurangfacket i Stockholm är inte förvånad. Liknande historier är vanliga i de delar av restaurangbranschen där nyanlända som inte kan språket eller sina rättigheter arbetar.

– Lägsta lönen i våra avtal är 105 kronor så 30 kronor är fruktansvärt, säger Per Persson

Han menar att många av krögarna blivit giriga på grund av tandlösa kontroller och en fördelaktig arbetsmarknad.

Per Persson tror att en av lösningarna kan vara att införa en form av körkort för företagare som visar på att man kan de regler som gäller för att få driva ett företag. För enskilda medborgare tror han dock att konsumentinflytande kan göra skillnad.

– Det man kan göra som kund är att välja restauranger som har kollektivavtal, säger Per Persson

När Ali flydde sitt hemland Syrien ville han komma till Sverige för att få ett drägligare liv.

-– Jag fick inte säga vad jag ville om regeringen och polisen kom förbi min affär hela tiden och ville ha pengar. Jag kände mig inte som en människa i Syrien.

Hur känner du när du behandlats så här på din arbetsplats?

– Jag känner samma känsla, att jag inte är människa här i Sverige heller.

Fakta: 

<h2>Läs även:&nbsp;<a href="http://www.stockholmsfria.nu/artikel/93486">Facket står hjälplöst utan kollektivavtal</a></h2>

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria