Stockholms Fria

Väggmålningen i Husby tar form

Kommer du ihåg Förorten i centrum, projektet som vill skapa möten och stolthet i stadens förortsområden genom muralmålning och offentlig utsmyckning? I februari skrev SFT om den trista väggen i Husby som skulle få ett nytt och festligare utseende. Härom veckan satte målandet i gång.

Försenade av dåligt väder, strul med byggnadsställningar och en hel del annat jidder är man äntligen i gång. Härom veckan kunde Förorten i centrum stolt berätta att de första penseldragen var tagna. Sedan dess har mycket hunnit hända med Svenska bostäders smutsgula vägg vid Husby torg, sakta men säkert växer muralmålningen fram och ett gäng ungdomar i vita målarrockar klättrar runt på byggnadsställningen under stor koncentration.

Sedan början av sommarlovet har åtta ungdomar från Järvaområdet ägnat sig åt förarbetet kring muralmålningen, funderat på motiv och skissat på förslag. När själva målningsarbetet väl är igång har gruppen växt och för närvarande är dryga 18 ungdomar inblandade i utformningen. Förstärkningen kommer från Benny Cruz, konstnärlig ledare för ett liknande muralmålningsprojekt i Göteborg och tio ungdomar som han tagit med sig på tåget. Och så ett antal kompisar och andra frivilliga som sett vad man gör och anslutit efter hand.

– Vi ska göra händer med sånt som växer i, det är kul men lite svårt, förklarar en av tjejerna i gruppen från Järva som sommarjobbar med projektet. Nu väntar hon på närmare instruktioner från konstnärliga ledaren Saadia Hussain som springer runt med en megafon för att se till att allt går som det ska.

– Det är viktigt att det inte blir kladdigt, folk har varit lite skeptiska till hur ”icke-experter” ska kunna göra något fint med väggen, säger Saadia Hussain när hon klättrat ner från en byggnadsställning och har några sekunder över att prata.

– Därför är ramarna ganska strikta, men inom dem är det meningen att alla ska få skapa fritt. Och att alla som vill ska få vara med och göra något eget.

Händerna, som utgör något av ett ramverk för allt som tar form på väggen, är en symbol för de mellanmänskliga relationer som gör ett hem till något värdefullt, förklarar Saadia Hussain vidare. Från händerna kommer sedan deltagarnas personliga tolkningar och berättelser att växa fram, allt utifrån det sammanhållande temat för projektet, som går under namnet Mitt hem, min bild.

– Det är viktigt att målningen är föreställande, det är något vi har vi förstått när vi pratat med ungdomarna i förhand. Det får inte bli för flummigt eller ”konstig konst”, då tycker man bara att det blir fånigt, berättar Saadia Hussain innan hon skyndar vidare till nästa person som behöver hjälp.

Under sommaren kommer olika grupper att avlösa varandra och måla i etapper, allt som allt är det 200 personer i olika åldrar som planeras delta. Till det kommer de spontana inhopp som sker efter hand. Om allt går som det ska beräknas målningen stå klar i oktober.

[email protected]

Fakta: 

Förorten i centrum

Förorten i centrum är en ideell organisation som grundades i Stockholm 2010 på initiativ av Ester Barinaga, docent vid Copenhagen business school. Tanken är att genom kollektiv muralkonst skapa plattformer för dialog och samverkan mellan människor med olika bakgrund, hemvist och identitet. Målet är att därigenom motverka fördomar och osynliga gränser, bland annat de som finns mellan olika bostadsområden i Stockholm.

Förorten i centrum har genomfört ett flertal kollektiva muralmålningar i Stockholm och etableras under 2012 även i Malmö.

Muralmålningar och processer har ställts ut och genomförts på bland andra Arkitekturmuseet och Palatset i Stockholm samt på festivalen Ung08.

Projektet drivs med stöd av

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det är befriande att skratta åt eländet”

På fredag är det premiär för Teater Konfronts uppsättning Egalia, en nytolkning av Gerd Brantenbergs feministklassiker om landet där kvinnorna har makten och männen förtrycks. Och trots att 35 år har passerat sedan boken såg dagens ljus är den fortfarande skrämmande aktuell, menar regissören Maja Björkquist. SFT besökte Teater Tribunalen under repetitionerna.

© 2025 Stockholms Fria