Fria Tidningen

Bokmässa utan verklighetskontakt

Årets bokmässa i Göteborg har Nordentema. Men Breiviks terrordåd lyser nästan helt med sin frånvaro. Varför? undrar Jessica Johansson.

I morgon börjar årets omgång av Bok & bibliotek i Göteborg, ett mecka för bokälskare och författare, men också en hel mässhall full av personer som vill sälja böcker. Årets övergripande tema är Norden. Det kunde inte ha kommit lägligare. Det har gått ett drygt år sedan Breiviks terrordåd i Norge och den värsta chocken har hunnit lägga sig, till förmån för eftertanke och reflektion.

Det vore naivt att tro att samtal under en bokmässa, där majoriteten av deltagarna inte har någon reell makt att påverka samhället på ett övergripande plan, skulle kunna leda till någon faktisk förändring. Enbart samtal kan knappast hindra den högerextrema våg som sveper över Norden och övriga Europa, inte heller göra Breiviks terrordåd ogjort eller hindra liknande rasistiska och vänsterfientliga attacker i framtiden.

Samtidigt är det självklart viktigt att samtala. Att tillsammans formulera varför man är mot rasism och få nya argument till samtal med rasister. Att prata om den kultur som göder främlingsfientlighet och utanförskap och hur man kan sprida kunskap.

Jag botaniserar i mässprogrammet på Bok & biblioteks hemsida och hittar förvånansvärt få programpunkter med fokus på Norden ur ett bredare perspektiv. Visserligen står litteraturen i centrum under en bokmässa, men det är också ett perfekt tillfälle för samtal kring samtiden, om än utifrån olika litterära perspektiv.

Jag gör separata sökningar i programmet, på orden Breivik och fascism. På lördagen äger ett 20 minuter långt seminarium rum, med titeln ”Anti-feminismen i Norge och Breiviks manifest”. På torsdagen arrangeras ett 45 minuter långt seminarium med fokus på Breiviks psykiatriska tillstånd och hur man i allmänhet bör hantera svårt psykiskt störda personer. Det är allt jag hittar med de sökorden. Några fler programpunkter berör främlingsfientlighet, men de är för få.

I den nordiska montern finns ministrar från de nordiska länderna emellanåt på plats. Förhoppningsvis tar man där tillfället i akt att i någon mån dryfta fascismen och hur man kan samarbeta för att motverka den.

När jag läser arrangörens egen text om Nordentemat på hemsidan, reagerar jag på att man inte har avsatt någon av dagarna till fokus kring högerextremismen. Istället är det den nordiska modellen, språkets och litteraturens betydelse för bilden av och samhörigheten i Norden, samt nya nordiska berättarformer som står i centrum.

Där tycker jag gott att man från mässans sida hade kunnat poängtera att också rasismen måste fram i ljuset. Kan skönlitteratur påverka högerextrema tendenser och i så fall hur? Hur kan facklitteraturen bidra med relevant kunskap? Hur kan skolan arbeta med främlingsfientlighet och rasism med hjälp av litteratur? Jag kommer på många tänkbara teman som vore värda att ta upp för diskussion.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Rasistiska strukturer och klasstrukturer måste brytas"

Johanna Langhorst är aktuell med boken Förortshat, där hon gör upp med den bild media ger av miljonprogramsförorterna. SFT träffade henne en solig dag på torget i Tensta för att prata om vad som kan göras för att förändra situationen.

Vapenexport bakom anonyma dörrar

Det antimilitaristiska nätverket Ofog anordnar under våren ett antal vandringar i Stockholm, där de pekar ut vapenrelaterade platser och berättar om platsernas funktion. SFT följde med på den första vandringen som gick från Karlaplan till Centralen.

© 2024 Stockholms Fria